News55

Pensionärsveckan klar - så gick det för politikerna

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 20 nov. 2015Publicerad: 20 nov. 2015

De fyra riksdagsledarmöterna som under en veckas tid fått leva på strikt pensionärsbudget har nu avslutat utmaningen. "Vi skulle behöva höja pensionen med 500 upp till 1 000 kronor i månaden", säger Lars-Arne Staxäng (M) till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan fick de fyra riksdagsledamöterna Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Carina Ohlsson (S) varsitt kuvert med pengar som skulle räcka under en vecka som ”pensionärer”. Varje dag fick politikerna också sms med fiktiva händelser som de skulle ta ställning till och betala för med pengar från veckobudgeten.

      LÄS MER: Politikernas utmaning påbörjad

–  Jag visste att det skulle bli svår mathållning, men det var inte det svåraste. Det svåra var alla tillkommande utgifter såsom glasögon, vinterjacka och barnbarn som behöver hjälp. Många pensionärer har kanske inte bil utan måste ta buss och då blir det ännu svårare att ta sig an detta, säger Lars-Arne Staxäng till News55.

Billigare stanna hemma än träffa vänner

Under veckan har han förstått hur svårt det måste vara för äldre som har en snål pension och som inte har den där extra pengen till utgifter utöver mat, någonting även Solveig Zander reflekterat över.

– Jag träffar ju människor via min arbetsplats, men för en pensionär blir det en kostnad bara att ta sig hemifrån för att träffa en vän eller släkting. Det blir billigare att bara stanna hemma då, säger hon till News55.

       LÄS MER: Så här går det för politikerna som försöker leva som pensionärer

Det ska löna sig att arbeta

ANNONS

Fredrik Lundh Sammeli menar att veckan har stärkt upplevelsen kring den ofrihet och osäkerhet det innebär att vara pensionär.

– Det vi kommer jobba vidare med är att öka tryggheten för äldre med låga inkomster, avskaffa pensionärsskatten, öka bostadstillägget och bekämpa arbetslösheten, säger han till News55.

Solveig Zander tror det är viktigt för politiker att jobba för att få ut information till yrkesverksamma personer som redan nu har möjlighet att påverka sin framtida pension. Diskussioner pågår även om hur pensionen ska påverkas beroende på hur mycket man arbetat.

– Det ska löna sig att arbeta, säger hon.

– Vi har förslag på förbättringar på pensionssystemet som vi kommer arbeta vidare med och vi kommer fortsätta arbeta med frågor som påverkar pensionärer.

Veckan som pensionär har inneburit mycket planering för Solvieg Zander och det har varit extra svårt att arbeta som riksdagsledarmot samtidigt som hon varit “pensionär”.

Pengarna måste komma från någonstans

– Men SPF Seniorerna har verkligen gjort ett bra jobb med att få ut den här informationen om hur livet som pensionär i Sverige kan se ut i dag, säger hon.

ANNONS

    LÄS MER: Personer med hemtjänst får inte välja mat

Lars-Arne Staxäng säger att han fått sig en nyttig tankeställare efter veckan.

– Jag tänker också på de pensionärer som har hög boendekostnad. Vi är ganska överens i pensionsgruppen att vi skulle behöva höja pensionen med 500 upp till 1 000 kronor i månaden, men sen är det ju så att pengarna måste komma från någonstans, säger han.

– Men diskussionen är på bordet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS