News55

Personalen: Vi visste inte att det var fel

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 04 aug. 2015Publicerad: 04 aug. 2015

Anledningen till att den häktade man som förts till sjukhus blev fastfängslad vid sjukhussängen i två dagar var att kriminalvårdspersonalen inte visste att det var fel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den man som i mars blev fastbojad i en sjukhussäng under två dagars tid borde inte suttit fast vid sängen överhuvudtaget, det står i kriminalvårdens internutredning.

Mannen, som satt i Borås häkte, hade larmat om att han inte mådde så bra och vid kontroll beslutade kriminalvårdspersonalen att transport till sjukhus var nödvändigt. Väl på sjukhuset uttryckte sjukvårdspersonalen svårigheter med att ta mannens blodprov på grund av handfängslet och kriminalvårdarna beslutade då att fängsla fast mannen med ena armen i sängen.

“De informerades av sjukvården om att det skulle ta upp till 8 timmar innan de skulle få svar på provet”, står det i internutredningen.

En av kriminalvårdarna på plats hade inte kännedom om att de inte fick lämna mannen fastfängslad i sjukhussängen. En annan reflekterade inte över det.

Inte förrän två dagar senare åkte handbojan av då mannen var irriterad på att han satt fast i sjukhussängen.

Kriminalvården har efter händelsen haft säkerhetssamtal med den inblandade personalen för att försäkra sig om att de förstått regler kring fängselanvändning samt noterat att personal måste bli tydligare gentemot varandra vid överlämningar av transporter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS