News55

PRO om Coops tillfälliga prissänking: "Vi är mycket besvikna"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 nov. 2015

När pensionärsorganisationen PRO skulle göra sin årliga jämförelse mellan de stora matkedjorna uppmanades butikerna i Coop Mitt att tillfälligt sänka priserna. – De lurar sina egna kunder, säger Märtha Dahlberg, ansvarig för undersökningen på riksorganisationen, i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Expressen kunde på onsdagen visa hemliga email från cheferna på Coop Mitt som beordrar till fusk för att blåsa pensionärerna inför PRO:s årliga jämförelse mellan de stora matkedjorna.

Signaler att PRO har synts ute

“Vad kostar en matkasse fylld med basvaror i Sveriges butiker?”, är frågan som PRO vill ha svar på, någonting som fick en chef på Coop Mitt att beordra tillfälliga prissänkningar för att verka billigare.

“Vi får signaler att PRO har synts ute”, skriver Johan Nilsson, driftchef Coop Mitt, i ett email. Han skriver att han har bett försäljnings- och marknadsavdelningen att se över priser på exempelvis “färs, kotletter och herrgårdsost”, berättar Expressen.

De lurar sina egna kunder

PRO gick i dag ut med ett pressmeddelande som en kommentar på avslöjandet.

– Vi är mycket besvikna över det som hänt. De lurar sina egna kunder, säger Märtha Dahlberg, ansvarig för undersökningen på riksorganisationen.

– Det som inträffat nu visar att vår prisundersökning behövs mer än någonsin. PRO:s undersökning är den enda som genomförs av konsumenterna själva.

ANNONS

Coop Sverige tar avstånd

PRO vet ännu inte vilka konsekvenser detta kommer att få på resultatet då det fortfarande är ett tidigt skede i analysprocessen. PRO kommer att bjuda in representanter för handeln för att diskutera den uppkomna situationen.

Coop Sverige har tagit avstånd från agerandet:

“Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Det råder ingen tvekan om att den lokala konsumentföreningen Coop Mitt har agerat felaktigt.  Vi tar avstånd från agerandet och kommer att följa upp frågan”, står det i ett pressmeddelande undertecknat Coop Sveriges AB:s koncernledning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS