News55

PRO om regeringens planer för höjd pensionsålder: "Behövs mer fokus på arbetsmiljön"

Artikelbild
SPF Valfrihetsseminarium i Stockholm 10 februari 2015
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 20 okt. 2015Publicerad: 20 okt. 2015

PRO:s ordförande Christina Tallberg säger till News55 att nu när regeringen vill höja pensionsåldern vill PRO samtidigt se fokus på reformer som behövs för att detta ska kunna genomföras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens ambition är ett riksdagsbeslut om höjd pensionsålder före nästa val, någonting socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) uppgett till SvD. Enligt tidningen vill de borgerliga partierna höja till 63 år för uttag och 69 år för rätten att behålla sin anställning. Socialdemokraterna lutar åt en höjning till 62 respektive 68 år. Dagens gränser är 61 respektive 67 år.

Fler måste orka jobba

PRO:s ordförande Christina Tallberg säger till News55 att nu när Annika Strandhäll vill höja pensionsåldern vill PRO samtidigt se fokus på reformer som behövs för att detta ska kunna genomföras.

      LÄS MER: SPF-ordförande om regeringens planer: “Välkommet men helhetssynen saknas”

– Fler måste orka jobba till 65 års ålder. Många slits ut i dag och genomsnittsåldern för pensionering är idag 64 år. Att man slutar tidigare beror på att man är utsliten och det påverkar givetvis pensionen, säger Christina Tallberg.

– Man kan inte bara prata om höjd pensionsålder, man måste även prata om arbetsmiljön.

Exempel på detta kan vara kortare arbetstimmar eller andra rättigheter till hjälpmedel i sitt jobb, för att helt enkelt orka med en längre karriär.

Kvinnorna måste också kunna tjäna på att jobba mer

ANNONS

– Man måste även titta på pensionssystemet så att det lönar sig att arbeta längre, förklarar Christina Tallberg.

Detta eftersom kvinnor i genomsnitt har lägre lön än män och kvinnor oftare arbetar deltid för att ta hand om barn. Det återspeglas även i pensionen. Det är bland dagens pensionärer drygt fyra gånger fler kvinnor än män som får garantipension och av alla kvinnor som går i pension idag är andelen drygt hälften.

– För de som inte har så hög lön och får garantipension ger två extra arbetade år knappt någonting extra. Allt detta måste man titta noga på, förklarar Christina Tallberg.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS