News55

Rejäl höjning av pensionen

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 23 juli 2015Publicerad: 23 juli 2015

Inkomstpensionen kommer att öka med 4,2 procent nästa år. Det visar nya beräkningar från Pensionsmyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är mycket nöjd med beskedet.

– Det är väldigt bra, säger hon till TT.

Ökningen av inkomst- och tilläggspensionen på 4,2 procent nästa år innebär enligt Pensionsmyndighetens beräkningar  i snitt 340 kronor mer i månaden efter skatt. De med lägst pension får dock i princip oförändrade pensioner.

De med lägst pension blir förlorare eftersom garantipensionen påverkas av att prisbasbeloppet sänks nästa år. De pensionärer som lever på garantipension eller nästan bara på garantipension får räkna med en sänkning på omkring 30 kronor i månaden.

Den rejäla uppräkningen av pensionerna för övriga grupper beror framför allt på den högre sysselsättning. När fler arbetar finns det mer pengar i systemet. Samtidigt har avkastningen från AP-fonderna ökat vilket även det bidrar positivt till pensionssystemet.

– Hur det går med inkomstpensionen beror framför allt på hur många som jobbar och deras inkomster, säger Ole Settergren analyschef på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ökningen av den allmänna pensionen gör enligt Pensionsmyndigheten att en genomsnittlig pensionär med en total pension på 14 000 kronor före skatt beräknas få en ökning med i snitt cirka 340 kronor i månaden efter skatt, om skatten är lika som 2015.

Regeringen har tidigare meddelat att skatten för pensionärer kommer att sänkas nästa år. De omkring 1,3 miljoner pensionärer som är 65 år och äldre och tjänar under 20 000 kronor i månaden får då sänkt skatt. Troligtvis blir det en skattesänkning på ungefär 250 kronor per månad för de med en pension på 10 000 kronor.

ANNONS

– Det borde ge den bästa utvecklingen för pensionerna sedan pensionssystemet infördes, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Om det blir fortsatta höjningar framöver är beroende av hur det går med arbetslösheten.

– Även framåt, 2017–2019, är det sysselsättningens utveckling som har störst betydelse för pensionerna. Ju fler som jobbar desto bättre är det för pensionärerna, säger Ole Settergren i ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten.

Den nya beräkningen gäller inkomst- och tilläggspensionen. Hur förändringen blir för premiepensionen presenteras först i december.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS