News55

Riksdagsman: Dödshjälp är bara 5-10 år bort

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 03 aug. 2015Publicerad: 03 aug. 2015

Staffan Danielsson (C) är riksdagsledarmoten som i tio års tid har lagt motion på motion för att få regeringen att utreda ämnet om legaliserad dödshjälp. "Frågan rör sig i rätt riktning", säger han och tror ett regelverk om dödshjälp ligger fem eller tio år bort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reaktionerna efter radioprofilen Harald Norbelie:s debattinlägg i Dagens Nyheter har inte låtit vänta på sig. Inom sociala medier har diskussionerna gått varma och en av de kanaler som uppmärksammat inlägget är “Rätten till en Värdig Död – Diskussionsforum”, på Facebook.

Personen bakom forumet är Staffan Danielsson, riksdagsledarmot (C) och aktiv förespråkare för att “en människa i livets slutskede, med svåra plågor och där sjukvården tömt sina resurser, bör under strängt reglerade förutsättningar och egen uttalad vilja rimligen ha rätt till dödshjälp”, det skriver han i ett blogginlägg.
– Jag har i tio års tid försökt uppmärksamma regeringen på att tillsätta ett regelverk som behandlar frågan om rätten till en värdig död, säger Staffan Danielsson till News55.

Det var när han kom i kontakt med personer som ville dö i förtid som frågan väcktes hos Staffan Danielsson. En del av dem åkte till Schweiz –  ett av de länder där dödshjälp är tillåtet – och kom aldrig tillbaka.
– Den svenska regeringen vill inte ta i detta och etablerade politiker klipper ofta debatter med samma mening: “Svensk sjukvård ska inte mörda”. Men trots detta föråldrade tankesätt rör vi oss i rätt riktning, menar Staffan Danielsson.

Om tio år har vi ett regelverk, kanske redan om fem
Han sitter i styrelsen för Rätten Till en Värdig Död, en ideell förening för hjälp i livets slutskede och startade diskussionsforumet på Facebook för en sansad och saklig debatt.
– För bara tio år sedan hade Sverige en annan syn på abort, huruvida en patient hade rätt att avbryta sin egen livsuppehållande behandling och om en läkares rätt att besluta om terminal sedering. I dag är allt detta tillåtet och om tio år har vi ett regelverk om rätten till en värdig död, kanske redan om fem, tror Staffan Danielsson.

– Huvudfrågan är ju: ska staten bestämma att du måste leva tills du dör eller ska individen få bestämma själv? Jag står på individens sida.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS