Radhus i Täby, städing som favoritsysselsättning och falukorvsgryta som älsklingsrätt. Men vad dolde sig bakom ytan?
Mest läst i kategorin
I tio års tid framställde Fredrik Reinfeldt sig som en anspråkslös man. Radhus i Täby, städning som favoritsysselsättning och falukorvsgryta som älsklingsrätt.
Och som en underdog! Berättade gärna hur han tog revansch från den förnedring han fick utstå när han läxades upp inför den moderata riksdagsgruppen för 20 år sedan. Blev partiets ledare och sedan landets statsminister.
Men bakom denna välputsade yta av anständighet och hygglighet dolde sig en annan sida – vanlig simpel girighet. Den blev synlig förra veckan när det avslöjades hur han lyft fullt avgångsvederlag från skattebetalarna på över miljonen och samtidigt dragit in drygt 2 miljoner kronor till sitt privata bolag.
Hans försvar var det väntade. Har inte gjort några fel. Har bara följt reglerna. Och därtill hade han ju skrivit på sin bok – vad nu det hade med saken att göra.
LÄS MER: News55 möter Reinfeldt – “Jobbsugen ex-minister halvvägs till hundra”
Reinfeldt är inte den förste att utnyttja regelverket till sin egen fördel. Reglerna är inte heltäckande men intentionen är klar. Ersättningen från det allmänna ska reduceras för andra inkomster som den före detta ministern tjänar.
Försök har också gjorts för att täppa till kryphålen. Men avsuttna statsråds förmåga att finna nya, har visat sig vara större än lagstiftarnas förmåga att reglera bort dem.
Till denna kreativa skara har nu Reinfeldt sällat sig. Någon formell regel har han inte överträtt – däremot har han satt sig över den hederskodex på vilken en folkvald bygger sitt förtroendekapital: Du skola icke berika dig på skattebetalarnas bekostnad. Och det är lika illa.
Många undrar om detta missbruk av reglerna inte går att stoppa. Mitt svar är nej. Liksom ingen stadsmur är hög nog för att hindra en guldlastad åsna att kliva över den, kan inte ens det mest finmaskiga regelverk stoppa dålig moral eller dåligt omdöme.
Detta särskilt som synen på vad som är dålig moral och bra inte är hugget i sten utan ligger i betraktarens ögon. Så säkert finns det några som inte alls ser det som omoraliskt att dra personlig nytta av luddiga regler. Att inte göra så vore i själva verket bara dumt.
Men oaktat detta kan man i alla fall slå fast en sak. Tiderna förändras. Om Reinfeldts förebild – Tage Erlander – har det sagts att när han lämnade sitt uppdrag som statsminister skulle allt det som staten ställt till hans förfogande lämnas tillbaka – också blyertspennor som det stod Statsverket på.
Förmodligen bryr sig inte Reinfeldt om att han med sitt trixande raserat sitt förtroendekapital. Och varför skulle han? Förtroendebranschen lämnade han ju valdagen 2014. Nu verkar han på marknaden och då gäller helt andra villkor.
Möjligen glömde han att marknaden också har sina ”lagar” och att marknadens dom är ibland mycket hård. När SCAs VD ertappades med ha missbrukat aktieägarnas förtroende och levt lyxliv på deras bekostnad, fick han respass. Så också flera av dem som funnits i hans omedelbara närhet.
LÄS MER: Kyrkan nobbar SCAs styrelseordförande
Så alla ni som känner er av svikna på en ledargestalt – till er har jag ett litet tips. Använd er marknadens logik för att visa ert missnöje. Låt bli att köpa Reinfeldts bok (för övrigt inget ni kommer att sakna) och avstå från att leja Reinfeldt som föreläsare. Så talar marknaden!
Anne-Marie Pålsson, före detta moderat riksdagsledamot och författare till boken Knapptryckarkompaniet.