News55

Så sköter du om din gräsmatta i höst

Artikelbild
Harald Nylund
Harald Nylund
Uppdaterad: 13 aug. 2019Publicerad: 13 aug. 2019

Alla är vi bekanta med uttrycket “att kratta manegen”. Det passar bra när vi pratar om skötsel av gräsmatta. Ju mer vi förbereder gräsmattan i höst, desto vackrare, grönare och tätare kommer den att växa när snön töat bort och vårsolen äntligen gör intåg. Här får du skötselråd. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gödsla gräsmattan

Ju mer kärlek du ger gräsmattan i höst, ju mer kärlek kommer gräsmattan utstråla nästa vår. När du höstgödslar ska du se till att gödslet har en hög kaliumhalt och är rikt på fosfor. Kalium skyddar gräset mot torka och kyla och fosfor är bra för rötternas tillväxt.

Kratta bort höstlöv

I september och oktober faller de första höstlöven. Då kan du passa på att kratta bort löv, kvistar och annat som ligger i vägen och hindrar gräset från att växa tätt och fint. En tät gräsmatta gör det dessutom svårare för ogräs och mossa att växa och hitta möjliga ingångar mellan stråna. Har du mycket mossa ändå kan du prova att blanda vatten och järnsulfat i vattenkannan. Det tycker inte mossan om.

Anlägga ny gräsmatta eller ta hand om din gamla

På hösten kan du antingen inrätta en ny gräsmatta eller ta hand om din gamla trotjänare. När du klipper gräset i höst är det viktigt att stråna inte klipps för korta eller att du för den delen tar för lite. En gräsmatta med gräs som är för långt är mer mottaglig för mögel- och svampsjukdomar. En gräsmatta med för kort gräs står inte pall tillräckligt bra mot kylan.

Vattna gräsmattan

Den gängse regeln säger att du ska vattna gräsmattan då och då, beroende på hur torrt det är. En nysådd gräsmatta däremot ska du vattna ofta, men inte så mycket åt gången. Hur ofta eller hur lite du ska vattna gräsmattan beror även på vilken jordart det är.

ANNONS

 

Höstskötsel gräsmatta

  • Gödsla med höstgödsel rikt på kalium och fosfor
  • Klipp gräset som vanligt (inte för kort och lämna heller inte för mycket)
  • Vattna klokt och olika beroende på jordart och om gräsmattan är nysådd eller gammal
  • Kratta bort lövhögar och kvistar

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS