News55

Sveins vädjan på Facebook - "Vill någon gå en promenad med mig?"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 25 nov. 2015Publicerad: 25 nov. 2015

Alzheimersjuka 77-åringen skriver öppet meddelande från sjukhemmet och frågar om någon kan tänka sig komma på besök då ingen vårdpersonal har tid och han känner sig så ensam.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

OSLO. Det var i måndags Svein, 77, skrev ett inlägg på sitt syskonbarns facebooksida som i skrivandes stund har delats över 33 400 gånger och uppmärksammats i flera tidningar. I inlägget berättar Svein att han bor på ett sjukhem. Han har Alzheimers sjukdom och hans fru har gått bort i cancer. Svein älskar att gå promenader men det är inte alltid personalen har tid att följa med och på grund av sin sjukdom får han inte gå själv.

Personalen har inte tid

“Ibland känner jag mig ensam, men det hjälper väldigt mycket att promenera. Då blir jag så glad 🙂
Men jag kan inte gå ut så mycket som jag önskar. Personalen har inte tid att gå på promenader med mig, då blir jag sittande inomhus. Och då blir dagarna ofta långa och monotona”, skriver han.

Han förklarar vidare att brorsonen berättat för honom att intagna på norska fängelser har rätt att få frisk luft varje dag. Det har även vissa djur.

Blir undangömd på tionde våningen

“Då tycker jag det är orättvist att jag och många äldre inte får lov att gå ut när vi vill. För mina ben är det inget fel på, och jag kan gå i timmar. Därför han jag en liten vädjan: Glöm inte bort mina och de äldres mänskliga rättigheter. Min generation var med och byggde landet i en tron om en värdig ålderdom. Då ska jag inte känna att jag blir undangömd på tionde våningen i ett vårdhem. Om någon vill komma och hälsa på mig, kanske gå en liten promenad, då skulle jag bli väldigt glad. Det är inte roligt att vara ensam.”

Han avslutar inlägget med att förklara att till skillnad från många andra har äldre personer ingenstans att vända sig när de försöker nå ut med blygsamma krav.

Hei,jeg heter Svein.

Jeg er 77 år og bor på Akerselva sykehjem. Jeg er veldig glad i å gå tur og her ved Akerselva,er…

Posted by Marius Reikerås on den 23 november 2015

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS