News55

Fördomar om äldre krossas - nu anställs 50 plussare

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 dec. 2021

Äntligen vänder trenden och arbetsmarknaden söker efter erfaren och kompetent personal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att vi lever längre och håller oss allt friskare höjs också pensionsåldern av staten successivt. Många jobbar till 67 års ålder för att ta ut allmän pension men Sverige lider av en negativ inställning till åldrandet då samhället i stort styrs av individualism och ungdom som ständigt hyllas. Fram tills nu.

Äntligen har trenden vänt och arbetsgivare söker efter erfaren personal med hög lojalitet och kompetens.

–  Efterfrågan på gedigen erfarenhet är stor och har faktiskt varit det under lång tid. Arbetsgivare ser seniorer som oerhört värdefulla, man behöver inte lära upp dem, de är lojala, flexibla och har en hög närvaro på jobbet, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Svensk Näringsliv till Aftonbladet.

 Numera har staten infört nedsatta arbetsgivaravgifter i Sverige för att rekrytera fler seniora anställda och där man i rekryteringsprocessen inte kan se vare sig ålder eller ursprung och sakta men säkert ökar uppskattningen för erfarenhet inom olika områden.

 Det finns flera sätt att tackla åldersismen på. Vid jobbansökningar kan man som arbetssökande fokusera på kompetens, flexibilitet och förändringsbenägenhet, att man tagit del av digitala kurser och berätta om sina aktiva intressen.

– Om jag ska vara krass, dras vi med en bild av att ålder är någonting negativt, vilket jag inte håller med om. Tvärtom går det mycket bra för de tjänstemän vi stöttar att hitta nya jobb som senior arbetskraft, det kan dock ta lite längre tid. 85 procent av våra tjänstemän som fyllt 60 år får ny lösning genom jobb, eget företag eller utbildning, säger Erica Sundberg, operativ chef på Trygghetsrådet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS