News55

John Houdi är numera lycklig men rasar över åldersrasismen - Det är inte klokt!

Artikelbild
Kariin Wesslén/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 sep. 2021

SÖNDAGSINTERVJUN När illusionisten John Houdi skilde sig tappade han tron på kärleken. Men numera är han både sambo och bonuspappa. Det enda smolket i bägaren är Sveriges utbredda ålderrasism.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När jag ringer trollkonstnären John Houdi, 56, sitter han i sambon Jennie Pihls, 39, kök i Hammarby Sjöstad och svarar på första signalen. John är magikern som kan trollbinda en publik med sina konster och tricks och har så gjort de senaste 30 åren. Den senaste tiden har varit både den bästa och det värsta i hans liv och att han dessutom är rejält förbannad på den åldersrasism som florerar gör inte saken bättre. Men det kommer vi till senare.

Johns trolleri ligger i blodet. Mamman var trapetskonstnär och med en pappa som alltid fanns där för att stötta John, hade han alla förutsättningar att lyckas.

– Jag var galen i trolleri. Kunde titta i timmar på olika kassettband tillsammans med Joe Labero, 58, för att lära mig hur det gick till egentligen, berättar han för News55.

John läste el-teleteknisk linje  men hoppade av efter halva tiden för att göra en ryggoperation då han drabbades av skolios med skadade ryggkotor och opererades för åkomman redan som 18-åring.

–­­ Jag behövde aldrig göra lumpen, fortsätter han.

Trots sin trasiga rygg fortsatte magikern träget att träna på allehanda konst-tricks trots att han blev sängliggande i nästan två år medan, han från sängen, testade olika sätt att trollbinda en publik på.

När John som 11-åring gjorde ett bejublat framträdande på en IOGT-NTO-gård i Skellefteå var succén ett faktum men han var så nervös att han först avvägde att ställa in framträdandet.

ANNONS

– Jag tänkte hoppa av, ställa in, bara strunta i det.

Sedermera träffade han före detta hustrun Jeanette, 51, och paret fick döttrarna Michelle och Denise och familjen flyttade till 1700-tals gården Hof i Östervåla, utanför Uppsala med Jeanettes föräldrar boendes i ett hus på samma tomt.

– Det är klart att det var lite speciellt, fortsätter han till News55.

Men äktenskapet knakade i fogarna och när John blev lämnad för en annan man i september 2017 hamnade han i en rejäl svacka.

– Vi bestämde oss för att sköta det snyggt med tanke på våra barn. Jag flyttade till Sundbyberg i en lånad lägenhet och minns att jag satt där och tänkte ”hur ska det här bli nu, jag är 53 år, jag kommer förbli ensam resten av mitt liv?”.

Till en början hade han bra kontakt med döttrarna som sedan tog mammas parti och John och Jeanette har varken nu eller senare haft någon egentlig kontakt och fortfarande är inte bodelningen klar.

 – Nej, det är inte klart än fast det har gått flera år nu, berättar illusionisten vidare.

När han gick på en kändisfest som han egentligen inte var så sugen på att besöka var det ett lyckokast.

ANNONS

– Jag stod där i champagnebaren och delade ut Bellinis, någon tog emot glaset, jag såg bara två händer men när jag tittade upp avfyrade Jennie världens leende. Hon hade inte heller planerat att gå ut denna kväll och skulle bara stanna en stund.

De började ha en konversation på Facebook och hade sin första dejt på Sturehof i Stockholm.

– Det fanns något intressant där, värt att utforska och även om jag bara varit ensam tre månader så kändes det så rätt och har gjort sedan dess. Hon är helt fantastisk.

Paret valde att inte berätta om sin kärlek av respekt för barnen då Jennie sedan en tidigare relation har tre barn varann vecka.

 – Vi väntade till augusti med att berätta, det kändes viktigt.

Numera bor de tillsammans och John har etablerat en bra, egen relation med pappan till Jennis barn.

– Jag sa att jag ville ses, att jag skulle träffa hans barn så mycket och att det var viktigt att han visste vem jag var så vi gick ut och åt en bit mat och nu har vi en bra relation, ses en del och har till och med firat jul och andra högtider tillsammans.

När covid kom försvann trollkonstnärens jobb i ett nafs, alla shower blev inställda och han fick näringsförbud på grund av pandemirestriktionerna.

ANNONS

– Jag klättrade på väggarna, jag fick vänta åtta månader på att få stöd från Tillväxtverket men hade gjort en stor julshow i Trädgår´n i Göteborg 2019 som jag kunde leva på, vilket var en jäkla tur.

Planen på julbord med show på Stadion, tillsammans med Charlotte Perrelli 2020 fick strykas, planer att etablera sig i London fick strykas. Allt dog.

– Det blev soprent, helt enkelt. Allt fick ju ställas in och jag visste inte vad jag skulle göra tills Jennie kom på idén att tänka om gällande mina shower under pandemin. Nu är de helt digitala, jag har gjort om hela konceptet och tagit hjälp för att bygga en virtuell värld där jag interagerar med besökarna via Zoom. Nu rullar det på igen och jag har kört showerna hemifrån för företag och privatkunder men nu när restriktionerna lättat så kommer jag ju kunna jobba live igen

Det hela började egentligen med ordensällskapet Stallbröderna, för skådespelare som ses och träffas regelbundet.

– Det var för dem jag började med lite digitala möten, de satt hemma under covid, vi kunde inte ses, det här är ju äldre artister i nöjesvärlden som inte riktigt har en röst längre och när vi inte sågs på grund av restriktioner bjöd jag in via Zoom istället.

John blir märkbart upprörd över den rådande åldersrasism som finns i Sverige, något han märkt väldigt tydligt.

– Mina vänner i Stallbröderna har så otroligt mycket samlad kompetens, kan massor men blir ändå aldrig tillfrågade länge, det är inte klokt egentligen, berättar han för News55.

Även för egen del är åldern och åldrandet något han funderat en del på och har en tydlig inställning till.

ANNONS

– Det är klart jag känner av att jag blivit äldre, känner av Hollywoodhetsen. Tidigare bestämde jag mig för att strunta i det där men när jag märker hur jag inte längre får vissa uppdrag ibland och reklamjobb så svider det ju, jobben går oftare till någon yngre artist i stället. Det är väldigt tydligt och svårt att förhålla sig till.

När jag undrar om han bestämt vilken fråga han vill skicka med till nästa söndagsgäst är svaret:

– Hur tror du ATP:n (tilläggspension) kommer bli i framtiden?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS