News55

Män med garantipension dör tidigare

Artikelbild
STOCKHOLM 20160808
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 10 feb. 2021Publicerad: 10 feb. 2021

Personer med garantipension får kortare liv än de som inte har garantipension, särskilt män. Det visar färsk statistik från SCB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Av de som är födda 1939 var 73 procent i livet vid utgången av det året de fyllde 80 år. SCB har sedan jämfört dödligheten inom nedanstående fyra grupper, ställt i relation till om de har garantipension eller ej.

  • Sammanboende män
  • Ensamboende män
  • Sammanboende kvinnor
  • Ensamboende kvinnor

Statistikbyrån kom då fram till att dödligheten är högre bland dem som har garantipension men dödligheten varierar kraftigt beroende på vilken av de fyra nämnda grupper som man tittar på.

Bland ensamstående män med garantipension var bara 47 procent i livet det år de fyllde 80 år.

Störst andel som fortfarande fanns i livet hade gruppen sammanboende kvinnor utan garantipension. Här var hela 83 procent i livet vid utgången av det år de fyllde 80 år.

Undersökningen kom också fram till att dödlighten mellan kvinnor som har garantipension, respektive inte har det är liten vilket SCB tolkar som att hälsan är liten mallen de två grupperna.

Skillnaderna mellan män är istället betydligt högre, vilket framgår av denna grafik från SCB:s sida.

SCB resonerar vidare kring resultatet och påpekar att garantipension inte är någon risk i sig att dö tidigt. Skillnaderna ska istället bero på livssituationen före pensionen. Bland de som dött tidigare än utgången av det år som de fyllt 80 så är det vanligare att man någon gång haft sjukersättning eller ekonomiskt bistånd. Detta beror i sin tur på olika anledningar. Två saker som nämns är att man kan ha varit sjuk eller haft funktionsnedsättningar som helt eller delvis hindrat personen från att delta i arbetslivet.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS