News55

Så växer regeringskansliets elefantkyrkogård

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 07 jan. 2021Publicerad: 07 jan. 2021

Allt fler generaldirektörer har blivit omplacerade till regeringskansliet, som i vissa kretsar kallas "elefantkyrkogården", senast i raden Dan Eliasson. Deras löner kostar skattebetalarna flera miljoner kronor per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dan Eliasson, som begärt att få lämna sin post som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), är den senaste i raden av generaldirektörer som omplacerats till regeringskansliet.

Eliasson, som har en tidsbestämd anställning till slutet av 2022, får behålla sin titel och sin månadslön på drygt 160 000 kronor, men är inte längre myndighetschef.

“Lägg ner Elefantkyrkogården”

På regeringskansliet finns redan en rad avpolletterade generaldirektörer och så sent som i november 2019 krävde tankesmedjan att den så kallade “Elefantkyrkogården” skulle läggas ner.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson petades 2017 efter att han agerat juridiskt ombud åt sin särbo i en privat affärstvist. Han omplacerades till finansdepartementet. Enligt Expressen fick han behålla 140 000 kronor i lön, tills vidare.

Vid den tidpunkten var de sammanlagt nio generaldirektörer som kostade skattebetalarna 17 miljoner kronor per år. Sedan dess har fler tillkommit:

E-hälsomyndighetens generaldirektör Torsten Håkansta lämnade uppdraget när kontoret flyttades till Kalmar, som Timbro tidigare har rapporterat om. Enligt uppgift hade han för två år sedan en månadslön på 106 100 kronor.

Håkan Wåhlstedt var tidigare partisekreterare för Miljöpartiet och lämnade posten som landshövding i Västmanland efter att ha stulit vin från representationsförrådet. I slutet av november 2017 hade han suttit på regeringskansliet med en lön på 93 000 kronor per månad. Där fick han tjänsten som särskild utredare om minskad övergödning.

ANNONS

Ulla Sandborg fick avgå som generaldirektör på Svenska kraftnät. Detta då hon anställt höga chefer utan att först ha gjort en ordentligt säkerhetsprövning. Hon gick senare till sekretariatet för verksamhetsstyrning och samordning på Infrastrukturdepartementet. Enligt Altinget så fick hon behålla sitt förordnande och lön på 123 900 kronor i månaden fram till 2023.

Thomas Carlzon, var landshövding i Kalmar län, fick lämna efter att ha betalat svarta löner till anställda som jobbat på hans privata fester. Han fick behålla lönen på drygt 100 000 kronor i månaden, enligt SvD.

Anders Hamsten som tidigare var rektor på Karolinska avgick efter Macchiarini-skandalen. Enligt SvD fick han därefter drygt 131 000 kronor i lön hos regeringen. Även rektorskollegan Harriet Wallberg petades och kunde fortsatt inkassera en lön på 131 500 kronor i månaden.

Maria Ågren fick flytta från Transportstyrelsen till regeringskansliet i januari 2017. Efter att där ha arbetat med bostadsfrågor i en intern utredning för näringsdepartementet blev hon avskedad och fick lämna tjänsten, men hon överklagade och blev återigen anställd vid regeringskansliet i mars 2019, enligt Altinget. Hon är nu garanterad anställning fram till i år, 2021, med en lön på 115 200 kronor per månad.

“Tog sig vidare från Regeringskansliet”

Men det går också att ta sig vidare från regeringskansliet. Det visar Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan. Hon har sagt upp sig för att gå till Academedias styrelse, enligt SvD. Hon ville dock klassa styrelseuppdraget som bisyssla, något som regeringen inte godkände, återger Publikt i november 2020.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS