News55

Siw Malmkvist om åren i Tyskland: ”Det var en jäkla svår tid”

Artikelbild
Foto Jessica Gow / TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2021

En stor del av Siw Malmkvist fans bor i Tyskland och trots att hon är tacksam över de åren var det inte lätt. Nu berättar hon om den stora utmaningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sångerskan Siw Malmkvist, 84, blev vida känd 1959 när hon blev värdinna i Lennart Hylands underhållningsprogram ”Stora famnen”. Med låten ”Augustin” fick hon också den stora hit som kom att sätta henne på artisthimlen för all framtid men mötes av stora utmaningar när tyskarna tog henne till sitt hjärta och hon blev en av Västtyskland mest kända artister.

– Egentligen var det en jäkla svår tid, de första åren, när jag skulle lära mig alla dessa texter utan att fatta vad de betydde. Jag sjöng playback i teve och visste inte vad jag sjöng. Jag blev en mästare på att dölja munnen vid exakt rätt tillfälle, att hålla upp mikrofonen precis när de orden kom som jag inte kunde men jag såg till att lära mig tyska, berättar hon för Hemtrevligt.

Och det var flera av de stora, svenska namnen som blev populära i Västtyskland under 60-talet. Sångerskor som Lill-Babs, Ann-Louise Hansson och norska Wenche Myhre slog alla igenom stort i det lite ängsliga Tyskland.

– Jag hade uppfattningen att det tyska musiklivet var lite stelt, med många måsten. Det lät ibland nästan som om Hitler var på plats när vi skulle in i studion. Vi var lite mer lössläppta i Norden, åtminstone var jag det, fortsätter hon.

Och några tankar att dra ner på tempot har inte Siw. Förra året sågs hon i TV4:s ”Så mycket bättre” och har inga planer på att vila på hanen. Några större katastrofer i sitt liv har hon inte heller drabbats av utan är sorgfri och glad.

– Jag vet att det har funnits, men kan min själ inte komma ihåg några!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS