News55

Stellan Skarsgård hyllar sina barn på ett speciellt sätt: ”Barn är mänsklighet i dess råaste form”

Artikelbild
Foto: Claudio Bresciani /TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 dec. 2021

Stellan Skarsgård har tillbringat mycket tid med sina barn och ser dem som en inspiration till sina roller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelaren Stellan Skarsgård har hunnit blivit 70 år och har en stor del av dessa år befunnit sig med sina barn i olika åldrar. Själv flyttade han hemifrån redan som 16-åring för att studera i Helsingfors och torde ha en smått lakonisk inställning till sina egna barns steg ut i livet.

Tillsammans med exfrun My Skarsgård har han de sex barnen Alexander, Gustav, Bill, Sam, Valter och Eija men när deras äktenskap tog slut träffade skådespelaren Megan Everett och fick med henne sönerna Ossian, 12, och Kolbjörn, 9.

Stellan har synts i stora, prestigefulla filmer som klassikern ”Exorcisten”, ”Varats olidliga lätthet” och ”Good will hunting” men har, trots sin stjärnglans, valt att bo kvar på Söder i Stockholm.

Barnen har sett till att han inte jobbat ihjäl sig utan tvärtom alltid varit närvarande med dem och valt att tillbringa så mycket tid han kan med dem i den mån det har gått att lösa med roller. Inte sedan 1989, då han lämnade teatervärlden för att satsa på film, har han jobbat mer än fyra månader per år, berättar han i Aftonbladet.

– Jag har bytt blöjor i 40 år. Jag har ofta lagat mat till barnen, sett dem växa upp och de har följt med när vi rest. Jag har haft ett normalt liv. Det enda som har varit speciellt är att jag kunnat låna drag från mina barn till rollerna. Barn är mänsklighet i dess råaste form, helt omaskerad.

Han hyllar Sverige och dess välfärd och jämför vår hantering av Covid-19 med Storbritannien där han var på besök för ett filmprojekt.

– Vi har kunnat leva ett normalt liv i Sverige och har inte haft fler dödsfall per capita än England. I fjol tillbringade jag tio månader i London med att spela in en film under lockdown. Det var härligt att kunna bo på hotell i Soho och sova med öppet fönster, men det fick mig också att tänka på människor i östra London som kanske bor åtta vuxna och fem barn i en tvårummare utan socialt skyddsnät, säger han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS