News55

Tareq om valet att bli kock: "Det var min morfars dröm"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 30 apr. 2022Publicerad: 30 apr. 2022

Tareq Taylor har klivit in i våra vardagsrum och lagar både mat och pratar julfilmer. Men livet har inte alltid varit en räkmacka. Nu hyllar han sin mamma och sin morfar som inspirerat honom i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

TV-kocken Tareq Taylor, 52, är numera ett välkänt ansikte i rutan och tog klivet rejält in i det svenska folkhemmet när han var SVT:s julvärd 2021. Men han har länge jobbat med mat, om än mestadels i Malmö, där han bor och bedriver verksamhet och har haft flera krogar. Vi har även sett kocken i program som ”Go´kväll”, ”Sommarlov”, ”Historieätarna” och han lagar även maten till deltagarna i ”Stjärnorna på slottet” förutom att nu synas i ”Trädgårdstider”.

Men nu kan Tareq lägga till ytterligare en titel på sitt visitkort. Nämligen innehavare av sin egen dryck. Han har precis lanserat sitt första egna vin efter minutiös letande efter den perfekta druvan och partnern.

– De tuffa vinkritikerna har sagt väldigt fina ord om vinet och det är precis det vi önskat när vi började denna process. Jag har fått frågan för flera år sedan men tackade nej då, nu var det några andra vinföretag som närmade sig mig. Jag ville vara med hela vägen, ville inte få ett färdigt vin i handen som kanske var beprövat och fått goda recensioner men fortfarande är ett vin som jag inte jag gjort.  Jag vill inte sätta min etikett på befintlig flaska så det bara skulle bli ett ”kändisvin”.

Tareq har, ändå sedan han började jobba med mat, lagt hela sitt liv på en tallrik och har idag restaurang Kockeriet han är enormt stolt över i Malmö och som har siktet inställt på att få en stjärna i Guide Michelin.  Att då släppa ett vin som inte kan kvalificera sig in på hans egen restaurang var otänkbart.

– Jag ville verkligen plocka fram ett kvalitetsvin, inte bara ett ”kändisvin”. Detta är en bra Riesling oavsett var det står på flaskan.  Viktigt för mig att det håller hög kvalitet och representerar det jag står för. Jag ville i stort sett vara osynlig för vinet måste tala, därför är det ingen bild på mig på flaskan och mitt namn har den minsta texten.

Men någon räkmacka har inte livet varit för Tareq. Han är uppväxt med sin bror och ensamstående mamman Annie som kämpade hårt med fem jobb för att få ekonomin att gå runt och det var ofta familjen fick koka soppa på en spik till middag.

– När mina föräldrar skilde sig hade mamma bara gått i skolan till årskurs nio och hon slet hårt för oss. Hon jobbade först som dagmamma med fem dagbarn, hon delade ut tidningar på helgerna och hon när hon fick råd tog hon taxikort. Dagbarn på dagarna, taxi på kvällar och dela ut tidningar på helgerna. Under tiden läste hon upp sina betyg på Komvux för att senare gå Lärarhögskolan för att bli lärare, hon jobbade även som undersköterska och har även en bra röst så hon sjöng i Operakören på Malmö Stadsteater under hela tiden. Hon har jobbat hårt min mamma.

 Kockens matintresse vaknade tidigt, han har alltid tyckt köket varit en rolig plats att vara på och han har alltid gillat att äta. Båda hans föräldrar var duktiga på mat och kanske är det så att när man inte har allt hemma i kylskåpet blir mat något man längtar efter. Men egentligen var det löftet till morfadern som satte planerna i verket.

ANNONS

– Han var en gammal krigsveteran och var mycket i köket, såg det som en avkoppling och när man ser det som pågår nu i Ukraina så ser man mycket av det morfar gav uttryck för, alla de minnen han bar på som var fruktansvärda och han behövde kunna försvinna in i köket. Han fick reumatisk feber som liten och fick inte jobba med något som var tungt eller varmt så hans dröm om att bli kock kunde aldrig uppfyllas. Så jag bestämde mig för att bli det, åt honom. Jag var 10 år när han berättade det för mig och han var min hjälte och så blev det.

Att Tareq har blivit hela Sveriges gullegris och enormt folkkär är något han inte själv vill tillskriva sig men tycker det är fantastisk att han fått en plats i svenskarnas hjärtan och tycker ordet folklig är det finaste man kan bli.

– Det är få förunnat, det är det finaste kan man bli kallad för. Jag hoppas det beror på att jag är en rak människa utan massa fasader och krusiduller och att jag är öppen med folk vare sig det är framför eller bakom kameran. Jag uppskattar själva människor som är på det sättet.

Han har inga planer på att lämna Malmö för Stockholm utan trivs och trots många resor och projekt till huvudstaden lyckas han pussla ihop det.

­– Jag är född och uppvuxen i Malmö och även om jag spenderat tid på andra platser i världen så landar jag alltid här och jag har ju mina verksamheter här också. Under Covid blev det däremot svårt. Jag har haft glädjen att vara uppbokad med mycket TV-inspelningar och föreläsningar och andra publika uppdrag men förlorade allt det. Min kalender tömdes sju månader fram och på restaurangen hade vi 360 avbokningar inom 48 timmar.  Det tog drygt en vecka innan vi insåg, detta kommer inte vända i morgon. Vi hade åtta gäster på 14 dagar och det var väldigt tydligt, vi kommer inte överleva om vi inte anpassar oss. De här åren har varit extremt tuffa, ekonomisk och arbetsmässigt.  

Rent åldersmässigt känner Tareq sig vid god vigör men det han märker har förändrats är synen och att kroppen generellt blir tröttare.

– Det är klart man blir man blir flåsigare när man springer i trappor och kroppen är segare. Jag är på den berömda platsen just nu när man måste välja. Antingen kapitulerar man inför åldrandet och sätter sig ner tills man blir gammal, eller så gör man allt det där obekväma och börjar röra på sig och tar tillbaka engagemanget över kroppen.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS