News55

Samhället sviker äldre med alkoholproblem

Artikelbild
Kvinna håller ett glas med vin i sin hand.
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 mars 2018

Äldre som dricker för mycket plågas av ensamhet och oro för framtiden. Men får inte hjälpen de behöver. Det visar en nyskriven avhandling, skriver forskning.se. – Det här är en grupp som står långt från idealbilden om det goda åldrandet, säger Magdalena Bergström som skrivit avhandlingen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Äldre personer med långvariga alkoholproblem saknar stöd från samhället. De är ofta ensamma, utan sociala nätverk och plågas av en rädsla för att dö i förtid. Det visar en avhandling där medelålders och äldre kvinnor och män med långvariga alkoholproblem berättar om sitt drickande och sina liv, skriver forskning.se.

– De som har levt länge med alkoholproblem har ofta stora tvivel på sin egen förmåga att komma ur missbruk och de saknar dessutom ofta sociala kontakter med familj och i många fall saknas också stöd från samhället, säger avhandlingens författare Magdalena Bergström, till forskning.se

Magdalena Bergström är doktorand vid Institutionen för socialt arbete vid Umeå Universitet och har intervjuat 19 kvinnor och män mellan 56 och 69 år som själva upplever sig ha långvariga och pågående alkoholproblem.

      LÄS MER: Många äldre fastnar i alkoholberoende

Sociala nätverk viktiga

De flesta av de intervjuade har inte längre någon kontakt med sin familj och plågas av en stor oro för framtiden och hur de ska kunna ta sig ur sitt missbruk. De få av de intervjuade som trots allt har kontakt med nära anhöriga eller andra stöd berättar att just dessa kontakter är mycket viktiga för att se möjligheten att få ett bättre liv.

– Det här är en grupp som står långt från idealbilden om det goda åldrandet och en viktig grupp att nå med insatser, säger Magdalena Bergström till forskning.se

Problemet är att de som inte har sociala nätverk ofta inte heller har tron på förändring, eftersom de tvivlar på sin egen förmåga och synen på sig själva.

ANNONS

– Medelålders och äldre personer med alkoholproblem omgärdas av negativa föreställningar vilket är till nackdel vad det gäller att få tillgång till vård och behandling för att förändra sina dryckesvanor, säger Magdalena Bergström till forskning.se

Magdalena Bergströms avhandling heter “Att åldras med långvariga alkoholproblem: hur medelålders och äldre kvinnor och män begripliggör sitt drickande, sig själva och sina liv” och finns att läsa i sin helhet här.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS