News55

SVT-profil om sin kollaps: "Segnade ner"

SVT
Claes Moser, känd från Antikrundan i SVT, berättar om en nära döden-upplevelse. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

En populär expert i SVT berättar i radion om en traumatisk upplevelse – som än idag hämmar honom i vardagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För några år sedan var antikexperten Claes Moser med om en omtumlande händelse som höll på att mista honom livet. Under påsken 2021 sprack hans aorta.

Nu berättar Moser om sin nära döden-upplevelse i P4 Extra

– Ja det kom ju väldigt oväntat utan förvarning och jag segnade bara ner i duschen och visste inte varför jag segnade ner. Huvudet var med men resten försvann under fötterna och in till sjukhus, där man tyckte att jag var en onödig ingrediens på akuten för det var mitt i corona-hysterin, säger han till Titti Schultz och fortsätter:

– Så jag talade mig hem egentligen ur det där och det kanske inte var rätt metodik för jag blev aldrig undersökt riktigt. Men hem kom jag och sedan återföll jag i det här traumat ett par dagar senare och då var hustrun snabb. Hon fick tag i en taxi som bokstavligen stod på gatan och en ambulans idag är ju som en operationsklinik, man kunde ställa diagnosen direkt och när jag kom in på Karolinska så stod ju kirurgerna med en stor sax och klippte sönder min alldeles nya skjorta, vilket störde mig.

Ville inte bli en grönsak

När Moser vaknade efter operationen kände han att allt inte stod rätt till och upptäckte att han inte hade någon känsel i underkroppen.

– Men ja sedan vet jag inte vad som hände, sedan vaknade jag efter den här operationen och alla gratulerar till att jag lever. Men var är känseln, undrade jag. Nerifrån midjan och till fötterna var jag lam, säger han och fortsätter:

– Men så började det rycka i stortån lite grann och då sa läkaren att du kanske kan komma tillbaka en del, det är möjligt. Och då hade jag redan fattat ett beslut att om det inte var möjligt att komma tillbaka, då vill jag inte bli en grönsak. Så då tänkte jag att då får jag sätta mig på ett flygplan, för det hade någon berättat att man åker till Schweiz.

ANNONS

Lyckligtvis hann det inte gå så långt. 

– Men så återuppväcktes jag och fick tillbaka, man fick operera mig en gång till och då var man inne i ryggmärgen och botaniserade. Men gradvis kom jag tillbaks!

Trots att det var flera år sedan känner sig Claes Moser fortfarande hämmad av händelsen. 

– Jag känner varje steg jag tar att det är ett steg för mycket, berättar han i radion.

ANNONS

Lämnar Antikrundan i SVT

Claes Moser i SVT
Claes Moser visar en skulptur av John Sommervil i Antikrundan 2010. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Claes Moser har varit en expert i populära Antikrundan i 30 år. Men nu har han tröttnat på formatet och lämnar programmet. Han anser att SVT har frångått ursprungsidén om att vara ett kunskapsprogram.

– Det håller på att bli ett känsloladdat möte mellan olika parter istället, där man prioriterar krokodiltårar och känslor kanske lite väl mycket.

ANNONS

Läs mer:

Här kan du få dina prylar värderade på Antikrundan i sommar

SVT-profil om sin sjukdom: “Fick lära mig att gå igen”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS