News55

När Guds ord blir mäns våld

Artikelbild
Våld i nära relation där den som slår hänvisar till religion förekommer inom alla samfund. (Foto: Anders Humlebo/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 maj 2024Publicerad: 19 maj 2024

Våld med religiösa förtecken kan vara svårt att känna igen, men är något kvinnojourerna börjat få upp ögonen för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En gud är inblandad. Det blir ett ganska effektivt sätt för förövaren att bryta ner offret, säger forskaren Jenny Yourstone.

Våld i nära relation där den som slår hänvisar till religion förekommer inom alla religioner och alla samfund.

Spirituellt våld

Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef på Uppsala kvinnojour, stötte först på begreppet “spirituellt våld” på en konferens i USA 2012.

Vi började tänka på kvinnor vi träffat i verksamheten och som uttryckt att de är religiöst utövande och insåg att det fanns ord för det som de varit med om.

Det finns forskning som visar att religiositet kan vara en skyddande faktor mot våld – förutom vid våld i nära relationer, enligt Jenny Yourstone som forskat om våld i nära relation och hedersvåld.

Det kan handla om att man i sådana kretsar har högre tolerans för våld i nära relation och att det är väldigt viktigt att hålla familjen intakt.

Men också att man går till en andlig ledare som råder en att försöka stå ut. Och att man inte ska anmäla till polisen, för man vill inte ha den insynen i rörelsen.

ANNONS
ANNONS

Flera inblandade

Våldet har likheter med hedersvåld, då den som utsätts inte sällan tillhör en grupp där det förtigs eller normaliseras.

Det handlar om att upprätthålla en yta utåt där det inte bara är mellan två parter utan att det är fler människor inblandade. Man kan hota med att säga “jag kommer att gå till församlingen, ingen kommer att tro dig”, säger Susann Stambolidou Tellebo.

Hon är församlingspedagog i grunden och anser att det behövs kunskap om, eller intresse för, religion för att se och förstå den här typen av våld.

Det jag gjort i samtal är att se till att man går in mycket noggrannare och vågar utmana de här frågorna och vågar prata om religion. Vad har du för syn på Gud? Hur beskriver du att Gud är? Varför ska en pastor, imam eller präst få begränsa dig?

Extra dimension

Den religiösa aspekten ger det spirituella våldet en dimension utöver “vanligt” relationsvåld, förklarar Yourstone.

Det är inte bara att du själv varit utsatt för våld – utan hela din tro, det är ett övergrepp på hela din begreppsvärld, säger hon. En gud är inblandad.

ANNONS

Det blir ett ganska effektivt sätt för förövaren att bryta ner offret att han kan använda sig av en tredje part.

Hon får medhåll av Kristina som jobbar på Kvinnojouren i Österåker.

Är man troende, vilken religion det än är, sitter det djupt rotat i hela ens person, själsliv, medvetande och nästan i kroppen.

Det blir en motsättning i sig som man behöver jobba med – att min gud har tillåtit det här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS