News55

Här riktas hård kritik mot Ikea

Ikea
Ikeas möbelproduktion pekas ut som ohållbar. Foto: Martina Holmberg / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

I en ny dokumentär riktas skarp kritik mot Ikea. Möbeljätten anklagas för greenwashing och för att deras produktion av möbler är ohållbar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dokumentären How Ikea plunders the planet granskar Ikeas massproduktion av varor och menar att den är ohållbar för miljön. Särskild kritik riktas mot förbrukningen av skog.

Marianne Kerfrieden, en av dokumentärens producenter, berättar för SVT att de kunnat dokumentera miljöbrott hos en av Ikeas underleverantörer.

– Ikea påstår att deras underleverantörer måste följa företagets regler och bestämmelser kring spårbarhet. Men när vi åkte till Brasilien så kunde vi dokumentera hur Ikeas stora underleverantör bötfällts för allvarliga miljöbrott, säger dokumentärfilmaren till SVT.

Företaget äger skog runt om i världen, men köper också från flertalet underleverantörer.

– Ikea använder en procent av allt trä i världen. Det är ett träd varannan sekund, säger Marianne Kerfrieden.

– Det vi kritiserar i dokumentären är modellen med snabba möbler. När man marknadsför 2 000 nya produkter varje år så kan det omöjligt vara hållbart.

“Tro inte på greenwashing”

Ikea pekas ut som möbelbranschens svar på fast fashion.
Ikea pekas ut som möbelbranschens svar på fast fashion. Foto: Roland Johansson / TT
ANNONS

Ingvar Kamprads tidigare assistent Johan Stenebo har också pratat med SVT. Han jobbade inom företaget i 20 år och menar att man som konsument inte ska luras att tro att Ikea värnar om miljön. 

– Ikea försöker ge en bild av att de bryr sig om miljön. Det gör de inte. Som konsument, tro inte på greenwashingen, säger han.

Ulf Johansson, global råvaruchef på Inter Ikea group, tillbakavisar anklagelserna i dokumentären.

– Det framstår som att vi skulle driva på en ansvarslös masskonsumtion. Men vi hjälper våra kunder att hålla liv i produkterna så länge som möjligt. Som ett exempel så lämnade vi ut 23 miljoner gratis reservdelar förra året, säger Johansson.

Han understryker också att företaget endast använder trä med FSC-märkning, en certifiering som ska säkerställa ansvarsfullt skogsbruk. Naturskyddsföreningen har dock riktat kritik mot FSC-certifieringen, eftersom de ser brister i hur certifieringen efterlevs i praktiken.

ANNONS
ANNONS