News55

81-årig man svalde sin tandprotes på boende - dog

Artikelbild
STOCKHOLM 20050823
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2016

Trots lapp i tandborstglaset om att protesen skulle tas ur vid sänggående lyckades inte personalen och mannen fick sova med tänderna. Dagen efter upptäcktes det att mannen hade svalt protesen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

VISBY. Den 81-årige mannen kom till korttidsenheten efter att ha vårdats på sjukhus i samband med en stroke. Han var rullstolsbunden, hade kateter, kunde inte uttrycka sig verbalt, var förvirrad och motoriskt orolig. Detta går att läsa i en lex Maria-anmälan som inkommit till IVO.

Lapp i tandbortsglas

Det fanns avsatt personal som bara skötte mannen. Hans hustru informerade dem om den partiella tandprotesen i nedre käken som skulle tas ut vid sänggående.

Även i mannens tandborstglas fanns en lapp med information om att tandprotesen skulle tas ut när det var sovdags.

      LÄS MER: Äldre man satte löständerna i halsen

Gjorde två försök

Två omvårdnadspersonal hjälptes åt för att lägga mannen och de gjorde två försök att få ut tandprotesen. Men mannen bet ihop käkarna och personalen lät protesen vara kvar i hans mun under natten.

Dagen efter märkte undersköterskan som jobbade att tandprotesen varken fanns i mannens mun eller i proteskoppen och man misstänkte då att mannen hade svalt den.

ANNONS

      LÄS MER: Nu skärps bemanningen på äldreboenden nattetid

Åt och drack mindre och mindre

81-åringen åkte akut till sjukhuset där man upptäckte att tänderna satt långt nere i svalget. Han sövdes och man tog bort protesen.

      LÄS MER: Kvävdes av apelsin i halsen på äldreboende – personal dröjde trots larm

Efter incidenten försämrades mannen. Han åt och drack mindre och mindre och gav inte den kontakt han tidigare givit. Efter en vecka avled han.

Kan ej utesluta protes som orsak

– Detta skedde under väldigt olyckliga omständigheter, mannen var redan väldigt sjuk men eftersom han försämrades efter incidenten kan man inte utesluta att det hade med protesen att göra, säger den medicinskt ansvariga sjuksköterska som gjort anmälan till IVO, till News55.

Åtgärder som verksamheten kommer vidta är att upplysa personal om hur viktigt det är att titta i munnen på de boende, samt att dokumentera väl.

ANNONS

– Man ska vara observant gällande munhygienen och vi kommer ha repetitioner om vikten av munhälsa.

      LÄS MER: Personal förväxlade medicin på äldreboende

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS