News55

90-årig kvinna fick vänta fem timmar på ambulans - nu anmäler dottern

Artikelbild
STOCKHOLM 2010-04-04
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juni 2017

En 90-årig kvinna på ett serviceboende i Uppsala fick feber och fekal kräkning. Trots detta fick hon vänta i fem timmar tills ambulansen anlände. – Ingen gammal människa ska behöva råka ut för detta, man litar ju på sjukvården, säger dottern Monica Lindberg till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 90-åriga kvinnan insjuknade och fick feber och kräkningar. Personalen på boendet tillkallade ambulans. Det första samtalet till larmcentralen kom klockan 14.25 efter samråd med läkare. Den ambulansen blev omprioriterad och inte förrän 19.20 på kvällen kom en ambulans till undsättning, alltså nästan fem timmar efter det första samtalet. Kvinnan avled nästa dag. Hennes dotter Monica Lindberg har anmält händelsen till IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

– Det är fruktansvärt känsligt just nu då det var precis ett år sedan på söndag. Jag har inte förstått att hon är borta ännu. Mamma var så kärnfrisk man kan vara vid 90 års ålder till den där dagen. Det gick så fort och var så oväntat. Det är så mycket jag skulle vilja ha sagt och gjort men som inte hanns med, säger dottern Monica Lindberg till News55.

       LÄS MER: Kvinna avled till följd av uttorkning

“Hon fick lida i flera timmar i onödan”

Monica arbetade under hela förloppet och pratade med sin mamma i telefon vid 15.30.

– Då förstod hon inte vad hon skulle till sjukhuset att göra, men jag sa att det är jättebra så att du kan få lite dropp och så kommer jag till sjukhuset i morgon. Sedan hörde jag inte något mer förrän vid 21-tiden när de ringde från sjukhuset och sa att läget var kritiskt. Händelseförloppet gick så snabbt, jag förstod inte alls att det var så allvarligt, säger Monica till News55.

      LÄS MER: Felmedicinerades och avled på ett äldreboende

Efter att hennes mamma gått bort åkte Monica till hennes lägenhet för att ta hand om katten – och fick en chock. Det låg blodiga och nedspydda kläder i hela lägenheten.

ANNONS

– Det är så fruktansvärt att hon fick lida och vara ensam. Ingen gammal människa ska behöva råka ut för detta! Förstå hennes ångest. Hade jag vetat hur illa det var hade jag hoppat in i en taxi och åkt och hämtat henne, men man litar ju på sjukvården, att de har koll och tar ansvar. Jag känner mig sviken och detta ledde ju faktiskt till att min mamma dog! säger Monica Lindberg till News55.

      LÄS MER: Syrgasen tog slut i ambulans – patient avled

IVO riktar skarp kritik

IVO menar att joursjuksköterskan på boendet har brustit i sin tillsyn och borde ha följt upp kvinnans allmäntillstånd bättre. IVO vill särskilt lyfta fram vikten av ett fungerande samarbete mellan sjuksköterskorna, joursjuksköterskorna och hemtjänstpersonalen på boendet.

Personalen ska enligt utredningen ha ringt larmcentralen vid tre tillfällen, men det framgår inte varför hemtjänstpersonalen inte kontaktade en sjuksköterska tidigare. Detta gör att IVO kräver en särskild analys då man menar att ett bra samarbete är viktigt för att kunna ge patienterna en god vård och omsorg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS