News55

90-åring nekades plats på boende - tog sitt liv

Artikelbild
En kvinna i 90-årsåldern har på ett fult sätt blivit bedragen på en stor summa pengar.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 maj 2017

Den 90-årige mannen i Eslöv tog sitt liv när han nekades plats på ett av kommunens särskilda boenden. – Han såg det som en lösning att avsluta livet, säger mannens dotter till Skånska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i samband med att den 90-årige mannen led av svåra smärtor till följd av flera frakturer på ryggen som han ansökte om att få en plats på ett särskilt boende, men han nekades plats av Eslövs kommun. En tid senare hade den äldre mannen tagit sitt liv.

– Man behandlade inte ens hans önskemål och lyssnade inte på det. Utan de sa bara att han står så långt ner i kön, berättar mannens dotter för Skånska Dagbladet.

– Han såg det som en lösning. Att avsluta livet, fortsätter hon.

Anmälde till Inspektionen för vård och omsorg

Ett och ett halvt år har passerat sedan hennes pappa gick bort och totalt har dottern skickat in två anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gällande sin pappas fall. Dels anmälde hon Socialtjänsten i Eslövs kommun för att pappan inte fick någon plats på ett boende. Dels anmälde hon den vårdcentral som skötte uppföljningen och utvärderingen när hennes pappa fick smärtlindrande läkemedel utskrivna.

Men Ivo-anmälningarna ledde ingen vart och dottern ställer sig fortfarande frågande till hur myndigheten har resonerat.

– Jag tycker att om man är 90 år och har så ont så har man rätt att komma in på ett boende den sista tiden i sitt liv, säger hon till Skånska Dagbladet.

“Vi har ju sekretess”

ANNONS

Från Eslövs kommun är man förtegen om det inträffade. Josef Johansson är förvaltningschef på Vård och Omsorg i Eslövs kommun och vill inte diskutera ärendet med hänvisning till sekretessen. Han har även svårt att kommentera det faktum att kommunens avslag kan ha lett till att den 90-årige mannen tog sitt liv.

– Vi ska ju utreda om det finns ett behov utifrån den situationen och de rättigheter man har till ett boende och sedan ska vi fatta ett beslut utifrån det. Som man har rätt att överklaga. Sedan är det tragiskt om man upplever att man inte fått en plats och att man då gör på det sättet, säger Josef Johansson till Skånska Dagbladet.

Ett svek mot den äldre generationen

För 90-åringens dotter finns många frågetecken fortfarande kvar. Hon kommer inte göra några fler Ivo-anmälningar utan försöka gå vidare med sitt liv, utan sin pappa. Däremot står hon fast vid att hon upplever att kommunens agerande är ett svek.

– Jag tycker det är ett svek mot den äldre generationen. Det var framför allt därför jag anmälde detta. För jag förstår ju att min pappa inte hade kunnat leva i evigheter. Det var ett svek från samhället att han inte kunde få en plats på ett boende, säger dottern.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS