News55

90-åring skickades hem och ramlade över hustrun - som dog

Artikelbild
STOCKHOLM 2014-07-16
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2016

Akutmottagningen skickade hem den 90-årige patienten som hade behandlats för fallskador. Natten därpå föll han över sin hustru som avled kort därefter. Nu får verksamheten kritik av IVO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKÅNE. Det var i februari som den 90-årige mannen kom till akutmottagningen vid Centralsjukhuset Kristianstad efter att han hade ramlat hemma och skadat sig, det står i en anmälan till IVO.

      LÄS MER: 94-årig kvinna lämnades på akutens brits i 14 timmar – dog

Kände obehag i höften

Höger arm röntgades och visade sig vara bruten. 90-åringen sade även att det kändes obehagligt i höger höft men vid undersökningen framkom ingenting som gav misstanke om någon fraktur, skriver verksamheten i ett yttrande.

      LÄS MER: Läkaren hade bråttom – missade tumör i kvinnans lunga

Mannen skickades hem med stöd för armen och smärtstillande tabletter utan att resten av kroppen röntgades.

Trillade över hustrun – som dog

Påföljande natt när mannens hustru skulle hjälpa honom att gå till toaletten ramlade han över henne så att hon bröt lårbenshalsen. Hon dog i sviterna av operationen.

ANNONS

Det konstaterades då att den 90-årige mannen hade en spricka i bäckenet.

      LÄS MER: Vårdpersonal slog boende i magen med sin knytnäve

Får kritik av IVO

Nu riktar IVO kritik mot vården och skriver i sitt beslut att bedömningen av mannens funktionsförmåga i relation till den aktuella hemsituationen var otillräcklig.

IVO anser dock inte att vården brister gällande beslutet att enbart röntga höger axel vid det första besöket på akuten då mannen vid det tillfället inte var öm över varken bäcken eller lårben.

      LÄS MER: Personal inom vården läser sina grannars journaler

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS