News55

Äldre man blev lämnad i sjukhusduschen - dog

Artikelbild
STOCKHOLM 20091119
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 maj 2016

Mannens hjärtövervakning kopplades bort när han skulle duscha och sjuksköterskan gick hem för kvällen. Efter en halvtimme hittades mannen död och Oskarshamns sjukhus får nu kritik av IVO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

KALMAR. Det var i december 2015 som mannen, efter att ha genomgått en behandling efter hjärtinfarkt, fick vård på Oskarshamns sjukhus.

      LÄS MER: Läkare ska ha skrikit åt patient i väntrum

I en anmälan till IVO skriver dottern att hennes pappa på kvällen den 3 december var “pigg och sitt gamla jag igen” och bad om att få duscha.

Sköterska gick hem

Sjuksköterskan kopplade bort hjärtövervakningen och den äldre mannen gick in i duschen. Där blev han lämnad ensam och sköterskan gick hem för kvällen utan att rapportera till nattsjuksköterskan att mannen var i duschen.

      LÄS MER: Vårdpersonal slog boende i magen

Hittades livlös på toaletten

Ungefär en halvtimme senare hittade en medpatient mannen livlös på toaletten. När personalen kom till platsen påbörjades inte hjärt- och lungräddning (HLR) direkt trots att det var en gällande rutin på sjukhuset, någonting IVO nu kritiserar.

ANNONS

      LÄS MER: Hemtjänsten glömde hämta ut mediciner till 85-årig kvinna – dog

När slutligen HLR påbörjades var det redan för sent – mannens liv gick inte att rädda.

“Hur kan detta hända?”

IVO riktar också kritik till landstinget i Kalmar län för bristande planering för hjärtövervakning, bristande övervakning av mannen och brister i informationsöverföringen mellan personalen.

“Hur kan detta hända på ett sjukhus som ska vara bäst i landet på hjärtvård?” frågar dottern i anmälan.

Med tanke på ärendets allvar kommer IVO att vidta ytterligare åtgärder med egen initierad tillsyn och möten med företrädare på Oskarshamns sjukhus, står det i beslutet.

      Club55: Få koll på hälsan via Hälsotest XL till bästa pris hos Werlab

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS