News55

Äldre patient försvann från sjukhus – hittades nästintill död i låst rum

Artikelbild
LUND 2017-06-30
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 nov. 2017

En 77-årig man försvann från Skånes universitetssjukhus i fredags. Flera timmar senare hittades mannen närapå död i ett låst utrymme på sjukhuset, det skriver Skånska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 77-åriga mannen hade sökt hjälp hos vårdcentralen på torsdagen då han hade problem med att kissa. Hans tillstånd bedömdes som allvarligt varpå han röntgades på akuten. Det visade sig att han hade fått lunginflammation och både hade feber och svårt att andas, det skriver Skånska Dagbladet.

Sofia Henriksson, mannens dotter, hälsade på sin pappa på sjukhuset på fredagseftermiddagen och pappan lovade att höra av sig till henne under kvällen. När klockan var runt 21.30 och Sofia fortfarande inte hört något började hon ana oråd och ringde sjukhuset.

– De hade inte sett honom sedan klockan 18. När jag frågade vilka åtgärder som hade vidtagits fick jag till svar att personalen inte hade gjort någonting. De hade bara fått en rapport av kollegorna om att det hade varit en jobbig kväll. Det tidigare skiftet hade inte nämnt någonting om pappa över huvud taget, säger Sofia Henriksson till Skånska Dagbladet.

      LÄS MER: Äldre ska skrivas ut snabbare från sjukhus med ny lag

Hade inte överlevt en timme till

Enligt personalen var Sofia Henrikssons pappa på sjukhuset av fri vilja och de menade att de inte kunde hålla honom kvar. Sofia kontaktade polisen och åkte till sjukhuset för att hjälpa till med letandet. Inte förrän klockan 00.50 fick hon veta att hennes pappa hade hittats och var mycket illa däran. 77-åringen hittades på golvet i ett låst utrymme på sjukhuset. Hans kateter var full och hans syrgastub nästan tom. Och inte nog med det, febern gått upp ytterligare, skriver Skånska Dagbladet.

– En sjuksyster sa att han nog inte hade levt om vi dröjt en timme till, berättar mannens dotter.

Sofia Henriksson har anmält det inträffade till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och berättar att hennes pappa, efter omständigheterna, nu mår bättre.

ANNONS

– Men han har inte fått hjälp att bearbeta upplevelsen. Han förstår inte vad som hänt och gråter jättemycket. Han förklarar att han skulle gå och titta på ambulanserna och att han sedan gick och gick. Det är fruktansvärt, avslutar hon till Skånska Dagbladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS