News55

Arbetsförmedlare trakasserade arbetssökande sexuellt - får behålla jobbet

Artikelbild
STOCKHOLM 20151029
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 maj 2016

Arbetsförmedlaren utnyttjade sin maktposition och trakasserade en kvinnlig arbetssökande sexuellt, men behåller trots detta jobbet på myndigheten. – Men han kommer inte jobba med arbetssökande, säger Eeva Vestlund, biträdande marknadschef vid Arbetsförmedlingen Stockholm Gotland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Redan i december 2011 fick den manliga arbetsförmedlaren en varning av personalansvarsnämnden. Bakgrunden var att arbetsförmedlaren hade bestämt träff med en kvinnlig arbetssökande i sin sommarstuga efter arbetstid. Arbetsförmedlaren har hävdat att de skulle undersöka hennes möjligheter till arbete.

      LÄS MER: Kvinnlig arbetsförmedlare sextrakasserade chefen

Den kvinnliga arbetssökande ville inte ses i sommarstugan så mötet skedde istället i en offentlig miljö och kvinnan hade med sig eget sällskap.

Flera kvinnor trakasserade

Genom Arbetsförmedlingens internutredningsfunktion har det nu även framkommit att den manliga arbetsförmedlaren under oktober och november 2015 sexuellt trakasserat en annan kvinnlig arbetssökande som han var handläggare åt.

      LÄS MER: Veckans läsarbrev: “Har länge undrat var man platsar i livet”

Enligt internutredningen har han utnyttjat sin maktposition och även denna gång utsatt kvinnan för psykologisk press att följa med honom i bil till sommarstugan.

Vågade inte säga ifrån

ANNONS

Kvinnan har berättat för internutredare att hon försökte avböja initiativen men att hon inte vågade säga ifrån eftersom han är en myndighetsperson.

Arbetsförmedlaren slår ifrån sig alla anklagelser om sexuella trakasserier. Han har till utredarna sagt att kontakterna mellan honom och kvinnan skett i samförstånd.

Har gått för lång tid för avsked

Enligt beslutet finns det en grund för avsked men med hänvisning till preskriptionsbestämmelser kan inte personalansvarsnämnden besluta om avsked.

– Eftersom det här kom till vår kännedom via omvägar och inte från den drabbade kvinnan har det gått för lång tid för att det ska kunna ske ett avsked, säger Eeva Vestlund, biträdande marknadschef vid Arbetsförmedlingen Stockholm Gotland, till News55.

– Händelsen är allvarlig men nu fick han den påföljd som är högsta tänkbara efter avsked.

“Det är helt oacceptabelt”

Eeva Vestlund berättar också för News55 att mannen inte kommer att arbeta med arbetssökande.

ANNONS

– Det är ju helt oacceptabelt det som hänt och han kommer inte jobba med kunder på det sättet. Det utreds nu var han ska placeras.

Mannen får även 30 dagars löneavdrag.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS