News55

Här var det varmast - och kallast - förra året

Artikelbild
STOCKHOLM 20160107
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 feb. 2017

Förra året var varmt men bjöd inte på några rekordserier eller värmetoppar som tidigare år gjort. Det visar SMHI:s lokala väderstatistik som samlats in från ett hundratal stationer i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– En kall januarimånad bidrog till att det inte blev ett nytt rekordår, utan snarare lite av ett år i mängden, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI, till Nyhetsbyrån Siren.

Årstemperaturen i landet hamnade drygt 1-2 grader över det normala 2016 och längst i norr var det varmast som helhet. Där var stationer i fjällkedjan och Tornedalen nära nya värmerekord. Nordkoster i Bohuslän hade sitt torraste år medan Tarfala vid Kebnekaise och Karlskrona hade rekord i antalet soltimmar.

      LÄS MER: Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar

Det varmaste året någonsin

2016 var globalt sett det varmaste året som någonsin uppmätts. Enligt Sverker Hellström ledde en stark El Nino-effekt till de höga temperaturerna världen över. Skandinavien och Västeuropa påverkades även av ett kallt område i havsströmmarna söder om Island, något som ledde till mindre avvikelser här.

– Vi har sett den här tendensen i några år nu. Om det hänger samman med klimatförändringarna är fortfarande för tidigt att säga, det pågår forskning på området, säger Sverker Hellström till Nyhetsbyrån Siren.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS