News55

Jan Scherman: Så diskriminerar TV-kanalerna miljoner äldre

Artikelbild
STOCKHOLM 2009-01-30
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 dec. 2015

Många äldre föredrar att se på tv på bestämda sändningstider. Men när tv-kanalerna struntar i denna målgrupps vilja är det bara ett av många uttryck för den åldersdiskriminering som råder i landet, menar TV4:s tidigare vd Jan Scherman.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en krönika i Svenska Dagbladet skriver Jan Scherman om hur miljoner äldre tv-tittare inte längre tycks räknas när kanalerna inte inser värdet av linjär-tv med program på bestämda sändningstider. För trots allt prat om den traditionella televisionens död visar det sig att liket i högsta grad lever.

Scherman tar Solsidan, Bonde söker fru, Skavlan, På Spåret och så här till jul Kalle och hans vänner (som förra året hade 3,7 miljoner tittare) som exempel på program som samlar familjen vid särskilda tidpunkter.

”Den så kallade linjära tv:n, av begravningsentreprenörerna kallad både ång-tv och gammel-tv, har visat oväntad styrka”, skriver Scherman och tar upp det faktum att det traditionella tv-tittandet har ökat med nästan 10 procent i åldersgruppen 60 år och uppåt.

      LÄS MER: Scherman till attack mot TV4: “Djupt olyckligt”

Äldre programledare petas

”Det är som det inte finns 2,8 miljoner människor i gruppen 55 plus. Och tv-cheferna petar ut äldre programledare i en desperat jakt på de unga”, fortsätter Jan Scherman.

Till News55 säger han att den här ungdomskulten visserligen inte är ny men däremot mer påtaglig idag än någonsin tidigare.

– Idag lever vi i en tid där den linjära tv:n dödförklarats och man har utgått från beteenden som främst handlar om hur de yngre konsumerar rörlig bild med datorn, mobilen och paddan.

ANNONS

– Det är miljoner människors vilja som inte räknas, samhället i stort är inte intresserat av dem.

      LÄS MER: Åldersdiskrimering farligare än rasism och sexism

“Historiskt hög åldersdiskriminering”

Jan Scherman menar att detta bara är en del av den åldersdiskriminering som syns runt om i samhället i allt högre grad.

– Jag tror inte du historiskt hittar en sådan åldersdiskriminering som vi har idag. I regeringen har vi till exempel bara en enda minister över 65.

– Jag reser runt rätt mycket i världen och i USA är det ingen som reflekterar över hur gammal exempelvis Hillary Clinton är. Här i Sverige skulle det bli ett jävla liv om att hon är för gammal.

“Hoppas köttberget ryter ifrån”

Enligt Jan Scherman lever vi i en tid där de yngre är vinnarna och de äldre är förlorarna, där vi inte ser hur berikande det skulle vara att blanda upp åldrarna i exempelvis olika beslutsgrupper.

ANNONS

– Vilken magi som skulle kunna uppstå i det! Men vi vill inte ta till oss det, vi tror tydligen inte fullt ut på den kraft och den kunskap som 50-plussarna besitter.

– Det har blivit de ungas julafton, jag tror det är ett historiskt misstag. Jag hoppas köttberget fortsätter att ryta ifrån.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS