News55

Då kan din kontakt med omvärlden kapas

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 jan. 2023

En grupp i samhället diskrimineras i Sveriges hetsiga jakt på ett digitaliserat samhälle. Det skriver Aftonbladets ledarskribent.

ANNONS
ANNONS

Många äldre har ett socialt och aktivt liv, men det finns också de som lever mer isolerat och som har svårt att lämna hemmet. Mer än var tredje person som är 60 år eller äldre bor ensam och det är bara åtta av tio pensionärer som använder internet. Bland 76-plussarna är det 30 procent som inte använder internet alls. För dessa människor kan den fasta telefonen vara livsviktig, men den linjen håller på att kapas. Det uppmärksammar Aftonbladets Fanny Jönsson på dagens ledarsida.

Kopparnätet försvinner

Det fasta telenätet är sedan några år tillbaka på väg att avvecklas och ska ersättas med mobil telefoni och uppkoppling via bredband. Det slår mot många äldre som varken har mobil eller internet.

“Givetvis ska ett samhälle kunna ställas om när världen utvecklas, men Sveriges besatthet att, likt en blodtörstig varg, jaga varje digitalisering lämnar mycket att önska”, skriver Jönsson.  

Det blir allt för sårbart att förlita sig enbart på mobiler och internet, särskilt som mobiltelefonernas täckning lämnar mycket att önska på landsbygden, enligt ledarskribenten.

“Vem kan höra en ensam pensionär skrika om man kapat telefonkabeln? Nej, precis. Dessutom blir situationen extra prekär när man hör politikers eviga tjat om höjd beredskap och civilt försvar”.

Diskriminerande

Ledarskribenten ifrågasätter att den här avvecklingen sker samtidigt som staten uppmanar medborgarna att förbereda sig inför ett eventuellt angrepp. Det finns en styrka i att ha flera möjliga kommunikationslinjer, påpekar hon, vilket även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit upp tidigare.

ANNONS

“Utöver det är denna stressade omställning något som faktiskt diskriminerar den delen av en befolkning som varken kan – eller vill – hantera en smartphone”, skriver Fanny Jönsson avslutningsvis.

Håller du med henne?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS