News55

Lia Boysen efter sjukdomarna: "Livet är fantastiskt - men jäklar vad tuffa år det varit"

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 08 aug. 2018

Skådespelerskan Lia Boysen har några dramatiska år bakom sig. Bland annat har de innehållit en skilsmässa, sjukdom och även dödsfall inom familjen. I en intervju i Expressen berättar hon om sin tuffa tid och hur hon nu kommit ut på andra sidan - lyckligare än någonsin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu spelar 52-åriga Lia Boysen sommarteater på gotländska Romateatern. Där har hon rollen som Desirèe Armfeldt i Ingmar Bergmans klassiska komedi ”Sommarnattens leende” – första gången hon närmar sig Bergman i sitt yrkesutövande.

– Jag har alltid inspirerats av starka kvinnor. Inte minst Eva Dahlbeck som hade den här rollen i Bergmans film. Hon har varit en stor förebild och jag tycker att det är viktigt att använda sin kvinnlighet, sin sexualitet. Att njuta av sig själv utan att vara till lags, säger Lia Boysen till Expressen men betonar att det är en ständig kamp att fokusera på det inre till förmån för det yttre. Hon menar att kvinnor måste sluta vara till lags, vare sig det handlar om utseende eller ens drömmar. Lia Boysen uttrycker stolthet över att se hur hennes egna döttrar helt omedvetet är med och bryter strukturer och normer i samhället i en tid där kvinnans roll alltmer förändras.

Tuff sjukdomsperiod

Idag mår Lia Boysen bättre än på länge, men hon har en tuff sjukdomsperiod bakom sig i form av giftstruma.

– Den kan bli dödlig om den inte behandlas. Det resulterade bland annat i att mina ögon påverkades och växte. Att tackla det gjorde att allt annat blev lättare. Att få rynkor. Att bli äldre. Inget av det betyder lika mycket när man sett ut som jag gjorde under ett år. Jag genomgick flera operationer. Jag är fortfarande inte helt klar med det, berättar Lia Boysen.

Hon beskriver hur hon hittat kraft genom att fokusera på rätt saker, att försöka slå bort negativa tankar och rädsla så mycket det bara går. Något Lia Boysen även hade hjälp av i samband med skilsmässan från sin tidigare man, skådespelaren Anders Ekborg. Att det går att genomgå en lycklig skilsmässa – om man har rätt fokus.

– När det var som värst efter skilsmässan så började jag titta på gamla bilder för att erövra tillbaka allt det fina vi hade haft. Det funkade. Jag är mer glad i dag över allt vi gjort än ledsen över att det inte höll, säger Lia Boysen till Expressen.

Nya kärleken fick cancer

ANNONS

Men även om skilsmässan blev relativt odramatisk hände annat, mer smärtfyllt i Lia Boysens liv under den här perioden: Dels gick hennes älskade styvfar bort i cancer och dessutom drabbades Lia Boysens nya kärlek – Per Broman, fotograf och medgrundare av konsthallen Fotografiska – av samma sjukdom. Hon fann sig nu, bara några månader in på det nya förhållandet, tillbaka på Radiumhemmet.

– Det var så överjävligt att vara tillbaka på Karolinska i samma korridorer, där vi fått beskedet att inget gick att göra för min styvfar.

Lia Boysen beskriver vilket märkligt sätt det var att inleda en relation på det viset och att Per ville göra slut för att skona henne från att se honom i ett sådant dåligt skick.

– Men jag sa att nu är jag här så nu går vi igenom det tillsammans. Nu är Per frisk. Jag är frisk. Livet är fantastiskt när man kommer ut på andra sidan men jäklar vad tuffa år det varit, säger Lia Boysen till Expressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS