News55

Magdalena Andersson: Det här måste svenskarna vara beredda på

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 20 dec. 2021Publicerad: 20 dec. 2021

Den nya virusvarianten omikron oroar regeringen och svenskarna måste vara beredda, enligt statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi ser att läget försämras. Vi har fortfarande inte jättehög smittspridning i Sverige, men vi ser ju en väldigt, väldigt oroande utveckling i många andra EU-länder, säger Andersson till TT.

Hon betecknar utvecklingen i andra länder som “dramatisk”.

– Vi vill undvika en sådan situation av flera skäl. Omikron är en virusvariant som finns och den finns i Sverige också. Den är ju smittsam. Den kommer att sprida sig, säger Andersson.

Hon uppger att nya restriktioner handlar om att vinna tid.

– Det vore väldigt bra om fler hade fått en tredje dos, eftersom en tredje dos tycks skydda bättre mot omikron än två doser, säger Andersson.

–  Nu har vi en ökad smittspridning och den nya virusvarianten och vi behöver få upp vaccinationstäckningen av tredje dosen.

Inte som förra julen

Andersson understryker också att vårdpersonal haft det väldigt tufft under en lång tid.

ANNONS

– Vi vill ju inte få ett läge där det blir överbelastat på intensivvården (Iva) igen, därför så förbereder vi ytterligare åtgärder, säger statsministern.

TT: Blir det lika tuffa åtgärder som förra julen?

– Exakt vad vi föreslår kommer vi att återkomma till. Vi är i ett helt annat läge än för ett år sedan. Smittspridningen är mycket lägre. Belastningen på Iva mycket, mycket lägre. Det kommer ytterligare restriktioner, så det ska man vara förberedd på, men exakt lika tufft kommer det inte att vara, säger Andersson.

Ett besked kommer troligen under tisdagen.

I förra veckan uppgav socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell att åtgärderna inte skulle få någon större påverkan på julfirandet. Men sedan dess har oron för omikron och smittspridningen ökat.

ANNONS

Före jul?

FHM håller på att ta fram nya scenarier för smittspridningen, där även omikron tas med i beräkningen. De nya scenarierna ska lämnas över till regeringen senare under måndagen och blir en viktig pusselbit i vilka åtgärder som införs – och hur snabbt.

Enligt uppgift till TT diskuteras nu om vissa åtgärder bör införas redan före jul.

ANNONS

Den 8 december infördes steg ett i regeringens åtgärdsplan. Men i en situation med en “väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning” kan åtgärderna trappas upp ytterligare ett steg, enligt planen.

Det som ligger på bordet när FHM och regeringen nu diskuterar är främst åtgärderna i steg två, med vissa justeringar.

Bland åtgärderna i detta steg nämns exempelvis att fler ska jobba hemifrån, så att bara de vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten ska vara på plats.

Bredda vaccinbevisen

Andra åtgärder handlar om att utöka användningen av vaccinbevis. Dels att sänka gränsen för när de kan användas – i dag går gränsen vid 100 personer – dels att ge möjlighet att använda dem i fler verksamheter, bland annat restauranger, butiker, fritids- och kulturverksamheter, långväga kollektivtrafik och för privata tillställningar i hyrda lokaler.

Det handlar inte om ett krav på att införa vaccinbevis, utan de kan vara ett alternativ till andra smittskyddsåtgärder för att begränsa smittspridningen. Regeringen arbetar just nu med ett sådant förslag.

Det skulle också kunna bli aktuellt med delvis undervisning på distans för universitet, högskolor, folkhögskolor, yrkeshögskolor och kommunal vuxenutbildning.

I steg 2 i planen nämns även rekommendationer om att vuxna bör avstå från matcher och tävlingar om de inte har idrotten som yrke, liksom att större läger, idrottstävlingar och cuper inte bör arrangeras. Även större samlingar i skolorna bör undvikas.

ANNONS

JO kritisk

Regeringens förslag om att bredda vaccinpasset har skickats ut till myndigheter och organisationer för yttrande och svaren ska vara inne under måndagen. Folkhälsomyndighetens yttrande kommer att väga tungt.

Något datum för när vaccinationsbevis ska få användas i olika verksamheter finns inte med i regeringens förslag. Det beror på smittläget. Det är heller inte säkert att regeringen kommer att ha något färdigt förslag om vaccinationsbevis att presentera redan i veckan.

Justitieombudsmannen (JO) tycker i sitt yttrande att regeringen inte tillräckligt har redogjort för varför bara vaccinationsbevis ska godkännas och inte bevis om tillfrisknande. JO påpekar att lagförslaget kan medföra ett betydande ingrepp i ovaccinerades möjligheter att delta i samhället.

JO är också kritisk till att det är Folkhälsomyndigheten som får bestämma om, när och i vilka situationer vaccinationsbevis ska få användas, eftersom det berör grundläggande fri- och rättigheter.

“När det gäller en så långtgående smittskyddsåtgärd som vaccinationsbevis anser jag det naturligt att det är regeringen som ska göra denna intresseavvägning” skriver JO.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

ANNONS

Maria Davidsson/TT

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

TT

Steg 1 – gäller redan från den 8 december:

Hemarbete i viss mån

Lärosäten ska undvika större samlingar

Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

ANNONS

Serveringsställen ska undvika trängsel

Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken

Steg 2, om åtgärderna behöver skärpas:

Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån

Vaccinationsbevis för fler verksamheter, till exempel restauranger och gym, och för samlingar med färre än 100 personer

Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna

Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger

Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper

ANNONS

Steg 3, ytterligare skärpning vid mycket hög smittspridning och vårdbelastning:

Vuxna ska begränsa nära kontakter

Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan

Sociala evenemang som till exempel fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in

Begränsade öppettider på serveringsställen

Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker

Besöksförbud inom omsorg

Källa: Regeringen

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS