News55

Moderaterna i Stockholm: Hänsynslöst svek från S kring äldreomsorgen

Artikelbild
Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 feb. 2018

Moderaterna i Stockholm kritiserar Socialdemokraterna för brutna vallöften kring äldrevården: "Socialdemokraternas löftessvek kring valmöjligheter i välfärden är historiskt."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialdemokraternas löftessvek kring valmöjligheter i välfärden är historiskt. Inför valet 2014 gav Karin Wanngård (S), finansborgarrådet i Stockholms stad, tillsammans med Stefan Löfven (S), statsministern, ett tydligt besked till väljarna. ”Vi kan mycket väl ha privata företag inom vård, skola och omsorg” förklarade de.

Men från dag ett har Socialdemokraterna agerat rakt motsatt. Socialdemokraternas ledande företrädare kämpar medvetet för att dra undan mattan för välfärdsföretagen och hotar Stockholmsregionens stora välfärdsutbud. Skolborgarrådet i Stockholm har exempelvis jämfört privata grundskolor med privatarméer. Men allra tydligast är Socialdemokraternas svek inom äldreomsorgen.

Runt om i Stockholm har majoriteten kommunaliserat populära och välfungerande äldreboenden i privat drift. Det handlar om åtta stycken fram till 2018, och enligt äldreförvaltningen i stadens egna beräkningar kostar varje process uppåt 1,5 miljoner kronor för skattebetalarna. Pengar som hade kunnat gå till kvalitetssatsningar.

I stadshuset har S-ledningen hänvisat till att besluten fattas lokalt och försökt hävda att det inte är en medveten strategi. Det får anses motbevisat torsdagen den 1 februari. Det kan knappast vara en slump att tre stadsdelsnämnder samtidigt hade uppe ärenden kring nya kommunaliseringar av välfungerande äldreboenden under 2019:

  • Alströmerhemmets vård- och omsorgsboende i Kungsholmen, där den senaste kvalitetsuppföljningen 2017 visade på att de bedrev en god och säker vård och omsorg och att omsorgsföretaget uppfyllde avtalet med staden.
  • Magdalenagårdens vård- och omsorgsboende på Södermalm, där stadsdelsförvaltningen rekommenderade ny upphandling, men S-majoriteten gick emot och istället beslutade om en kommunalisering.
  • Kristallgårdens vård- och omsorgsboende i Älvsjö, där verksamheten i privat drift fått betydligt högre kvalitet jämfört med tidigare, men Socialdemokraterna verkade för kommunalisering. Detta lyckades Alliansen lokalt med Miljöpartiet att motsätta sig.

Utöver denna kommunaliseringsiver, går Socialdemokraterna nationellt fram med ett förslag på vinstförbud. Det handlar om ett kontinuerligt socialistiskt motstånd mot valfrihet för äldre och konkurrens i välfärden, som särskilt drabbar Stockholmsregionens välfärdsutbud.

Genom kommunaliseringar skapar man en incitamentsstruktur där det inte spelar någon roll för privata verksamheter att visa goda kvalitetsresultat, en hög nöjdhet bland äldre och hos medarbetare. Genom vinstförbud förklarar Socialdemokraterna att det är irrelevant om privata verksamheter säkerställer god kvalitet samtidigt som de bedriver en effektiv omsorg.

I denna ideologiska jakt missar Socialdemokraterna vad som borde vara det viktiga. Äldreomsorgens fokus bör vara det bästa för varje enskilda äldre, och ett kvalitetsperspektiv. Därför verkar Moderaterna i Stockholm stad för lika höga kvalitetskrav oavsett driftform.

ANNONS

Den nuvarande politiken i Stockholms stadshus leder till att kvalitetsperspektivet åsidosätts i välfärdens verksamheter, till förmån för ett politiskt spel. I grunden handlar det om ett avskyvärt löftessvek från Stefan Löfven (S) och Karin Wanngård (S), som från dag ett har agerat rakt motsatt sitt löfte till väljarna.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad
Dennis Wedin (M), gruppledare i äldrenämnden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS