News55

Nya uppgifter - serviceboendet rapporterade inte tidigare olyckshändelser i trapphuset

Artikelbild
STOCKHOLM 20100914 :
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2016

En rullstolsburen person föll utför en trappa på ett servicehus och avled några dagar senare. Enligt en lex Sarah-anmälan har liknande händelser inträffat tidigare. – Vi måste bli bättre på att dokumentera och rapportera, säger Marie Eriksson-Idmalm, tillsynsansvarig för socialtjänst i vård och omsorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ARVIKA. Den person som på ett serviceboende körde ner för en trappa med sin rullstol den 31 oktober och avled några dagar senare, hade två gånger tidigare tagit sig ut i trapphuset, det står i den lex Sarah-anmälan som nu gjorts.

      LÄS MER: Dödsstörtade i rullstol – utreds nu

“Finns dokumentation om situationer från sommaren och framåt där den enskilde uppträder förvirrat. Den 17 och 29 oktober hade den enskilde själv tagit sig ut i trapphuset med rullstol. Vid båda tillfällena hade personal förhindrat att den enskilde åkt utför trappan”, står det i anmälan. Det inträffade rapporterades dock inte av verksamheten. 

Tidigare trapphusolyckor

I anmälan står det också att andra boende ramlat i trapphusen:

“Verksamheten uppger att det tidigare har hänt att andra brukare har ramlat och skadat sig i trapphusen utifrån förvirringstillstånd men att ingen har drabbats med skada.”

Marie Eriksson-Idmalm, tillsynsansvarig för socialtjänst i vård och omsorg säger till News55 att personalen borde anmält detta.

– De händelserna ligger visserligen längre bak i tiden men det bör rapporteras när det finns risker, säger hon.

Dokumentation viktig åtgärd

Detta är en av många åtgärder som verksamheten har listat för att liknande olyckor ska undvikas i framtiden. Framförallt, säger Marie Eriksson-Idmalm, är åtgärden om tydlig dokumentation viktig.

– Vi måste bli bättre på att dokumentera och rapportera när det finns risker. Även informera hemtjänstpersonalen om riskerna, kontakta närstående och undersöka om det finns något larm som kn underlätta eller om man kanske kan motivera den enskilde att söka till ett annat boende.

Anmälan ligger just nu hos IVO för behandling.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS