News55

Oldsberg anmäler TV4 till Granskningsnämnden - som ifrågasätter agerandet

Artikelbild
STOCKHOLM 20111109
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2018

För en vecka sedan gjorde Ingvar Oldsberg en anmälan mot TV4 till Granskningnämnden för att få svar på varför han fick sparken från ”Bingolotto”. Nu bemöter nämnden anmälan med att det inte finns någon möjlighet att pröva fallet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i december förra året som Ingvar Oldsberg sparkades med omedelbar verkan från ”Bingolotto”, programmet som han lett sedan 2014. Det skedde efter en internutredning initierad av TV4 där man konstaterade allvarliga arbetsmiljöproblem. Bland annat skulle Ingvar Oldsberg ha betett sig ”diktatoriskt” och haft en översittarmentalitet mot sina medarbetare, en kritik som TV4 och produktionsbolaget Warner Bros ska ha känt till i flera år.

I förra veckan lämnade Ingvar Oldsberg in en anmälan till Granskningsnämnden då han vill veta varför han med omedelbar verkan tvingades lämna ”Bingolotto”.

Enligt Oldsberg och hans advokat Michael Fischbein är anledningen till att man – istället för att stämma TV4 eller produktionsbolaget – har vänt sig till Granskningsnämnden att man inte ansett sig fått en förklaring till beslutet.

      LÄS MER: Ingvar Oldsberg smider på sin motattack

“Ingenting som Granskningsnämnden prövar”

Granskningsnämnden ifrågasätter samtidigt varför Ingvar Oldsberg gjort en anmälan till just dem. Till Aftonbladet säger Johannes Wik, handläggare på Myndigheten för press, radio och tv – som Granskningsnämnden är ett självständigt beslutande organ inom – att han har läst anmälan men ställer sig frågande till denna.

– När jag läser den kan jag bara se att den yttrar sig om en arbetsrättslig tvist mellan TV4 och Ingvar Oldsbergs bolag. Det är ingenting som Granskningsnämnden för radio och tv prövar. De prövar sända inslag eller program om de följer innehållsreglerna för sändningstillstånden. Därav finns ingen möjlighet för Granskningsnämnden att pröva det som anmälan gäller, säger Johannes Wik.

Samtidigt meddelar Ingvar Oldsberg till Aftonbladet att inte heller han är helt säker på att Granskningsnämnden är rätt väg att gå. På frågan om han känner sig trygg i de beslut som hans advokat tagit svarar Ingvar Oldsberg:

ANNONS

– Det kan man inte vara till hundra procent förrän man kommer fram till något som ger svar på min fråga. Den frågan är enkel. Vad är grunden tilll uppsägningen? Den har ingen levererat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS