News55

Pensionärer ska hjälpa till att lösa lärarkrisen

Artikelbild
STOCKHOLM 020327 -
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 feb. 2016

Malmö behöver tusen nya förskollärare akut. Därför vill man ändra pensionsreglerna och kunna anlita lärare även över 67 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Malmö är man liksom i stora delar av övriga landet i akut behov av fler förskollärare. Som en följd av att antalet barn blir allt fler behöver man i år rekrytera tusen lärare, något som ingen tror är praktiskt möjligt.

Därför vill Malmö stad nu ändra på reglerna för avgångsskyldighet och göra det möjligt att låta anställda arbeta vidare efter 67 års ålder. Förskolennämnden har i en budgetskrivelse begärt att riktlinjerna som kräver pension från 67-årsdagen rivs upp.

Men man kommer trots det inte att nå rekryteringsmålet på tusen förskollärare, säger förskoleförvaltningens HR-chef Karin Bergstrand till Sydsvenskan:

      LÄS MER: Pensionärer allt viktigare på arbetsmarknaden

– Finns det förskollärare över 67 år som vill arbeta vidare så vill vi självklart ge dem möjlighet till det. Men det är nog inte mängder av människor som vill det, sjukskrivningsfrekvensen är dessvärre hög bland förskollärare, säger Karin Bergstrand.

Även Roine Selind, Lärarförbundets ordförande i Malmö är milt skeptisk:

– En del förskollärare går i pension tidigare än de fyller 67 år för att arbetet är tufft, det är ett tungt arbete med stora barngrupper, säger Roine Selind till Sydsvenskan och menar att de insatser som krävs istället är att man höjer lönen och skapar mindre barngrupper.

Av Malmö stads drygt 20 000 anställda fanns i december 141 tim- eller månadsavlönade som var 67 år eller äldre. De två äldsta är 77 år, båda är lärare i grundskolan.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS