News55

Personal inom vården läser sina grannars journaler

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juni 2016

Allt fler vårdanställda anmäls för dataintrång efter att olovligen gått in i patientjournaler. I de flesta fall har den anmälda personalen öppnat journaler som tillhör en anhörig, en ex-partner eller en granne, enligt en granskning av Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Minst 39 anställda i landsting och regioner anmäldes för dataintrång under 2015. Det visar en granskning av Nyhetsbyrån Siren.

Siffran har nästan fördubblats från år 2014 då 20 anmälningar gjordes. 2010 gjordes enbart sju polisanmälningar om dataintrång.

      LÄS MER: Läkare åtalas för dataintrång

Medvetenheten har ökat

Ökningen visar på en bredare medvetenhet om hur lagstiftningen ser ut inom det området, säger Sanna Othman, jurist på Region Jämtland Härjedalen, till Nyhetsbyrån Siren.

– De enskildas integritet har lyfts mycket mer, säger hon.

      LÄS MER: Läkare skrev ut diabetesmedicin till äldre patienter för att de skulle gå ner i vikt

I de flesta fall handlar de olovliga dataintrången om att anställda vill läsa journaler som tillhör patienter de inte haft en vårdrelation till. I några fall har de anställda läst sina egna journaler.

ANNONS

Har läst grannars journaler

Till nyhetsbyrån säger Mats Holmberg, jurist på landstinget i Uppsala län, att det ofta har funnits en personlig relation mellan patienten och den anmälda personalen.

– Det kan till exempel vara en ex-partner eller granne, säger han.

      LÄS MER: Läkaren hade bråttom – missade tumör i kvinnans lunga

Nya journalsystem och bättre kontrollverktyg är också bidragande orsaker till ökningen av anmälningar.

– Vi har mycket bättre kontroll i dag när det finns elektroniska journaler, säger Mats Holmberg, till Nyhetsbyrån Siren.

Läkare läste olovligen 400 journaler

Ett av de största dataintrången som ledde till att åtal väcktes gällde en läkare som tidigare varit anställd i Stockholms läns landsting. Läkaren hade olovligen tagit del av nära 400 patienters journaler.

ANNONS

”Det är ett av de största dataintrången där åtal väcks. Det är allvarlig brottslighet och handlar i grunden om tilltron till våra datoriserade system”, sade kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

      LÄS MER: Läkare ska ha skrikit åt patient i väntrum

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS