News55

Politikernas utmaning påbörjad - de ska leva som pensionärer i en vecka

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 nov. 2015

Fyra riksdagsledarmöter inledde i dag en veckas utmaning att leva med pensionärbudget. – Jag åt yoghurt och flingor till lunch, säger Solveig Zander (C), till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De fyra riksdagsledamöter som antagit SPF Seniorernas utmaning att leva som pensionärer under en veckas tid sitter alla i Socialförsäkringsutskottet och de tre första även i den parlamentariska Pensionsgruppen som ansvarar för pensionssystemet: Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Carina Ohlsson (S).

De har alla fått ett kuvert var med en veckas nettopension som skiljer sig något.

SPF Seniorerna har dragit av för fasta kostnader enligt Konsumentverkets genomsnittssiffror på: hyra, el, hemförsäkring, TV-licens, internet, mobil, högkostnadsskydd, hygien och tandvård, förbrukningsvaror, hemutrustning.

“Dagen inleddes med gröt”

Ledamöternas veckopension är tänkt att räcka till all mat och fritid under hela veckan. Varje dag kommer det pipa till i politikernas mobiltelefoner med ett erbjudande om fiktiva fritidshändelser, exempelvis: “Din pensionärsförening ordnar boule och kaffe för 50 kronor”. Om erbjudandet accepteras kan det dras av från nettopensionen.

– Just nu känns det bra, kommenterar Solveig Zander den första dagen som “pensionär”, till News55.

Dagen inleddes med gröt till frukost, yoghurt och flingor till lunch.

– Jag hann inte gå och handla i morse så det blev en nödlösning. Jag planerar att storhandla i kväll så jag ska kolla vad det är extrapris på, säger hon.

ANNONS

#levsompensionär

Ledarmöterna kommer dagligen dokumentera livet som pensionär med text och bild i sociala medier under hashtaggen #levsompensionär.

Under dagen skrev Solveig Zander sin första uppdatering på Facebook:

“Nu är jag hungrig efter snart 4 timmar i kammare o grötfrukost för ännu längre sedan. Om jag inte var pensionär hade jag gått till matsalen på riksdagen. Kostnad 86kr. Nu går jag till affären o handlar, får bli fil o flingor som jag kan äta flera dagar”

Efter veckan kommer ledarmöterna få gissa om de haft låg, medel eller hög pension, samt berätta hur det var att leva som pensionär i jämförelse med en normal vecka.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS