News55

Så preppar svenskarna

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 mars 2022

Svenskarna köper förnödenheter som kan tänkas vara användbara i ett krisläge. Men MSB uppmuntrar till ett solidariskt tänk. Det rapporterar GT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kriget i Ukraina har fått svenskarna att preppa inför en eventuell krissituation. I affärerna märks det genom att försäljningen av vattendunkar, nödradioapparater, konserver och läkemedel har ökat tydligt de senaste dagarna. 

– Vi fick en stor leverans på morgonen av vattendunkar som normalt räcker i tio veckor. De tog slut på sex timmar, säger Jonas Kjellgren, varuhuschef på Biltema i Sisjön i Göteborg, till GT

Försäljningen på Biltema ökade redan samma dag som invasionen startade, den 24 februari, men tog fart ordentligt den 1 mars konstaterar Kjellgren.  

– Det är en extrem försäljning. Produkterna tar slut samtidigt som de kommer in i butiken. Vi har fler leveranser på väg in, men det som kommer kanske bara räcker ett fåtal dagar. Det står varor på lastbil på vårt centrallager, men varorna kommer tyvärr inte i de mängder som motsvarar behovet, berättar han. 

Även i affärer som Coop och Apoteket märks det att folk bunkrar upp med vissa varor. Nu säljs det mer av fiskbullar, burksoppa och torrvaror som ris och pasta i mataffärerna. På apoteken ökar efterfrågan på bland annat insulin, levaxin och jodtabletter. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmuntrar folk att ha god hemberedskap men vill inte att det ska gå till överdrift. 

– Vi tycker det är jättebra att folk preppar. Men det är skillnad på att preppa och att bunkra. Köp inte på dig varor i onödan. Tänk solidariskt, uppmanar Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS