News55

Tomas Bresky: Sluta gnälla, seniorer - låt de yngre ta över

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 okt. 2016

Journalisten Tomas Bresky är trött på att det klagas bland många framgångsrika seniorer som inte vill gå i pension. Läs mer om hur Tomas tänker i dagens debattartikel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag är född 1944 och tillhör en på många sätt privilegierad generation. Vi har haft goda möjligheter att skaffa oss utbildning, få jobb och växa upp i ett land med framtidstro och välfärd. Nu är vi pensionärer med skiftande ekonomisk trygghet. Men, vill jag påstå efter att ha följt skriverierna i News55 en tid, en generation som tycks ha förfallit till gnällighet. I alla fall gäller det flera av dem som höjt sina röster i frågan om ålder och pension.

”Skaffa dig ett liv” är ett uttryck som brukar riktas mot de som gnäller. Ett liv behöver inte vara synonymt med det man sysslat med i 40-50 år. Skaffa dig ett nytt liv, kan bli det nya slagordet.

      LÄS MER: Jag överlevde cancer, men överlever jag arbetslösheten?

När Claes Elfsberg och Marianne Rundström i den ena artikeln efter den andra beklagar sitt hemska öde att inte längre få sitta i tv-rutan, kan man verkligen fundera över livets olika lotter. Marianne Rundström har skrivit en bok om den förfärliga orättvishet hon utsatts för. Och när artisten Lasse Holm anser att begreppet åldersfascism passar in på den brist på uppskattning han möter, då tycker jag alla proportioner förlorats. Det är ju inget annat än en grov förolämpning mot de som en gång drabbats av verklig fascism.

      LÄS MER: Så drogade och svalt äldreboendet min vän – tills hon dog 

Ingen ska ta ifrån de ovan nämnda de goda insatser de gjort inom sina olika yrkesområden. De har spelat viktiga roller som kunskapsförmedlare och underhållare. Men genom att ihärdigt framställa sig som offer och nästintill oersättliga är de samtidigt med och bromsar möjligheterna för en ny generation. I stället för att kräva att få sitta kvar i era gamla roller, se till att bli mentorer. Kräv att arbetsgivaren under det sista året innan pensionen skapar möjligheter att lära andra, uppmuntra yngre och använda er erfarenhet och kunskaper så yrket utvecklas.

Så, kära generationskamrater, coola ner lite grand. Jag är övertygad om att ni kan hitta nya möjligheter som debattledare, föredragshållare eller skribenter. På det viset kan ni fortsätta att vårda era varumärken.

Tomas Bresky

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS