News55

SPF Seniorerna: Behövs fler äldre i riksdagen

Artikelbild
Christina Rogestam, SPF
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 juli 2016

Under en debatt i Almedalen om hur funktionsnedsatta utestängs menade SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam att det behövs fler äldre i riksdagen så att fler seniorfrågor tas upp.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under rubriken ”En arbetsmarknad för alla?” ledde Artur Ringart på måndagen ett samtal i Almedalen arrangerat av bl a SPF Seniorerna om vilka mänskliga konsekvenser det får när personer med funktionsnedsättning stängs ute från arbetsmarknaden.

Mikael Klein, intressepolitisk chef hos Handikappförbunden, inledde med att slå hål på myten att detta inte berör många: En av tio i arbetsför ålder anser själva att de har en funktionsnedsättning som påverkar möjligheten att arbeta, detta motsvarar 655 000 människor. Mikael Klein beklagade även att det ofta läggs fokus på människors begränsningar istället för deras möjligheter.

– Det är ingen bra utgångspunkt när man pratar jobb, det borde vara det motsatta.

      LÄS MER: SPF Seniorerna om regeringens mammografiförslag: ”Åldersdiskriminerande”

Fler hinder än många tror

Någon som har egna erfarenheter av vad dålig tillgänglighet innebär är Magnus Berglund, tillgänglighetsambassadör på Scandic Hotels. När han blev sjuk för 17 år sedan fick han veta att han aldrig mer skulle kunna ha ett vanligt jobb. Men idag arbetar Magnus tillsammans med sin rehabhund Ada med att säkerställa att kedjans samtliga hotell är tillgängliga för alla oavsett funktionsnedsättning.

– Det första jag gjorde var att hyra en rullstol som alla på huvudkontoret fick prova att sitta i för att få upp en diskussion. Alla kommenterade ungefär på samma sätt: ”Visst skulle jag kunna sköta mitt jobb även som rullstolsburen, det finns ju höj- och sänkbara bord”. Men sedan upptäckte de att de inte kunde stänga handikapptoaletten om sig. Det saknades en nödvändig reling som kostar 250 kronor…

      LÄS MER: SPF Seniorerna: ”Ändra lagen så äldre får goda livsvillkor”

ANNONS

“En attitydfråga”

Under en paneldiskussion i ämnet deltog bland andra SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam:

–Jag tror detsamma gäller för både funktionshindrade och äldre – det handlar om attityder. Och jag tror att det är så som tidigare sagts; frågan om vad man inte kan är betydligt vanligare än frågan om vad man kan.

Raimo Pärssinen (S), ordförande för arbetsmarknadsutskottet menade att mot fond av att arbetsmarknaden redan allmänt är tuff för väldigt många är den ännu svårare för funktionshindrade.

– Men det här löser sig inte av sig själv, det behövs lite politisk piska.

      LÄS MER: Ny rapport: äldres sysselsättning ökar mest

“Behövs fler över 65 i riksdagen”

Detta ledde Christina Rogestam in på seniorrepresentationen i riksdagen:

ANNONS

– Idag tas många frågor som är viktiga för seniorer inte upp då det är alldeles för få över 65 i riksdagen. Det verkar som att man ska vara 30 år gammal för att vara ledande politiker idag. Visst kan de mycket, men de har inte samma livserfarenhet som oss äldre. Det behövs äldre med tidsperspektiv i riksdagen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS