News55

Stefan Sauk i nytt "Tillfälligt utbrott"-klipp för News55

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 dec. 2017

I ett antal sketcher för News55 tar sig Stefan Sauk an ämnen som han tycker behöver en satirisk avrivning. – Jag tror inte att jag kan förändra världen men jag kan lägga in en pinne i brasan, säger han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi backar tillbaka bandet några år. Närmare bestämt till 1989 då det kultförklarade humorprogrammet “Lorry” hade premiär i SVT. Ett av de mest uppskattade inslagen var “Tillfälligt avbrott” där skådespelaren Stefan Sauk kastade dynga på etablissemanget.

– När jag gjorde “Tillfälligt avbrott” i Lorry var det inte många som vågade säga sådana saker i TV. Det blev en stor succé och sedan dess har jag mött människor som sagt att jag borde göra något liknande igen. Jag har länge velat men inte vågat för det skulle innebära att jag tävlade mot mig själv och dessutom mot något som blivit kultförklarat. Men nu tycker jag att jag har hittat en form, säger Stefan Sauk.

“Det sätt som vi behandlar våra äldre på är en skandal”

Stefan Sauk har som han själv beskriver det “sprattlat till” och gjort ett nytt ryck. I ett antal inspelade sketcher som Stefan Sauk ska publicera på News55:s sajt kommer han i sann Lorry-anda ta sig an olika ämnen som han tycker behöver en satirisk avrivning. I ett tidigare klipp har Sauk tagit upp den rådande åldersdiskriminering som han anser är så typisk för Sverige.

– Det finns en enorm åldersfascism i Sverige. Det sätt som vi behandlar våra äldre på är en skandal. Ta till exempel den mat som serveras på våra äldreboende, att man glömmer bort människor som får sitta på toaletten i timmar eller ligga i sin säng i gamla blöjor eller som inte får gå ut. Vi har passerat alla gränser för vad ett civiliserat samhälle är. Kan vi inte behandla äldre på ett värdigt sätt är vi inget civiliserat samhälle, konstaterar Stefan Sauk och fortsätter:

– Alla åldrar är lika viktiga i kedjan, men vi har en mycket stark ungdomskultur i samhället. Jag menar inte att vi inte ska satsa på de unga, men vi kan inte bara satsa på dem. Då får vi ett infantilt samhälle, men där är vi ju nästan. Det finns inget vuxenperspektiv, det är som en vuxenvärld som har abdikerat från ansvar. Vi i Sverige har delat in världen i ålderskategorier med vattentäta skott emellan. När det kommer till förutsättningar är Sverige ett av de rikaste länderna i världen men vi är också de mest ensamma i världen. Jag tror att det finns ett samband där.

Stefan Sauk i “Lorry” 1989

ANNONS

      LÄS MER: Stefan Sauk i stor intervju: “Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

“Om man inte tar tillvara på erfarenhet dör samhället”

Äldre skulle kunna fylla många viktiga funktioner i samhället om vi bara var smarta nog att värdesätta erfarenhet, menar Stefan Sauk.

– Vi pratar mycket om normer, men sällan om vem som ska ta ansvar för att föra dem vidare. Du slår inte någon i huvudet med en klubba eller med ett järnrör. Det handlar om respekt för andra människor och andra människors liv. Den äldre generationen har en stor uppgift att överföra dessa normer till dagens unga. Men hur blir det om den erfarenheten inte är efterfrågad? Vi får uppfinna hjulet om och om igen. Om man inte tar tillvara på erfarenhet dör samhället.

Klart är att Stefan Sauk har mycket att säga om hur vi behandlar våra äldre, men hur nära honom själv ligger den verklighet han rasar över?

“Jag är så jävla orepresentativ”

– Jag är visserligen 62, jag lever som om jag vore 30 och jag jobbar mer än någonsin. Jag är så jävla orepresentativ. Däremot är jag medveten om att livet tar slut och kan komma på mig själv med att tänka: ”Oj, hur mycket tid har jag kvar?” Det kan göra mig stressad. Livet gör ju något med oss, liksom förbereder oss för att det finns ett slut. Om jag hade vetat det jag vet i dag när jag var 30, jävlar vad jag hade värdesatt grejer på ett annat sätt.

“Vi har inte tid med olönsamma människor som pensionärer”, sade Stefan Sauk ironiskt i ett avsnitt av “Tillfälligt avbrott” på 1990-talet. Och även om han är för mycket av en realist för att hysa något hopp om att förändra världen hoppas han att hans nya sketcher kan väcka både en och annan ulv som sover och framför allt skapa debatt.

ANNONS

– Jag tror inte att jag kan förändra världen, men jag kan lägga in en pinne i brasan, avslutar Stefan Sauk.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS