News55

Strokedrabbade Torbjörn, 79, nekades ambulans

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 aug. 2017

När 79-årige Torbjörn Haglund tappade kontrollen över sin kropp ringde han till SOS Alarm som nekade honom ambulans. På sjukhuset framkom att Torbjörn hade drabbats av en stroke. – Sköterskan frågade om jag kunde köra själv till sjukhuset, säger Torbjörn Haglund till SVT Sörmland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under förra året gjordes 18 lex Maria-anmälningar till följd av att SOS Alarm gjort felaktiga bedömningar när nödställda har ringt. Detta orsakade fem personers död och att flera ådrog sig allvarliga skador, det rapporterar SVT Sörmland.

En av de som har farit illa är 79-årige Torbjörn Haglund från Malmköping.

Trots att Torbjörn Haglund noga beskrev för SOS Alarms operatör att han kände sig yr och inte kunde stödja på ena benet när han försökte resa sig bedömde larmoperatören att han inte var i behov av en ambulans.

      LÄS MER: Hemtjänsten missade sju larm – hade mobilen på tyst läge

Hänvisades till ett annat sjukhus

– Sköterskan frågade om jag kunde köra själv till sjukhuset, säger Torbjörn Haglund till SVT Sörmland.

Istället hänvisades Torbjörn till Mälarsjukhuset i Eskilstuna där läkare konstaterade att han hade drabbats av en stroke.

– Nu kan man inte känna sig helt trygg längre, säger Torbjörn Haglund.

ANNONS

Linda Bengtsson är presschef på SOS Alarm och hon medger att man i Torbjörn Haglunds fall har agerat fel. Däremot handlar det enligt henne inte om att larmcentralens rutiner är otillräckliga utan om enskilda misstag.

      LÄS MER: Larmade på hjälp 40 gånger innan hemtjänstpersonal kom

“Det har blivit fel”

– Våra operatörer och sjuksköterskor har ett beslutsstöd till sin hjälp för att kunna bedöma vilken hjälp man ska skicka. I just den här händelsen har man frångått det och därför har det blivit fel, säger Linda Bengtsson till SVT Sörmland.

Men när Torbjörn Haglund berättade sin historia för läkarna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna blev vårdpersonalen mer än chockade över det bemötande Torbjörn fick av SOS Alarm när han ringde dem.

– De sa att det var en skandal som jag skulle anmäla, säger Torbjörn Haglund till SVT Sörmland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS