News55

Dubbel nakenkritik mot SVT:s "Fråga doktorn"

Artikelbild
Foto: Claudio Bresciani (SCANPIX), Fredrik Persson, Marcus Ericsson (TT), Robin Haldert (TT), Ola Torkelsson, Bertil Ericson, Jan Collsiöö (SCANPIX), Fredrik Sandberg (TT). Bilden är ett montage.
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 apr. 2016

Tittare rasade efter att SVT:s "Fråga doktorn" visat en grafisk bild på en naken kvinna under temat B12-brist. Programmet bad om ursäkt och menade att tittarna hade rätt. Nu kritiseras även en animerad manskropp som tidigare visats i programmet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i måndagens avsnitt av SVT:s “Fråga doktorn” som en grafisk kvinnokropp dök upp i samband med att programledarna Gunilla Hasselgren och Suzanne Axell pratade om B12-brist. Bilden föll inte alla tittare i smaken och på programmets Facebook-sida kritiserades SVT:

“De kunde visat skissade kroppar eller lika gärna en foto på en porrmodell. Dåliga signaler! Tur att det inte tonåringar som ser programmet. Varför inte publicerat en kvinnokropp med en platt, lite bröst?
Tänk till nästa gång innan ni lägger ut några sådana osmakliga bilder.”

“Hej redaktionen på SVT! Jag är ytterst besviken över hur ni valt att porträttera kvinnokroppen i inslaget om b12-brist. Ni på public service har ett ansvar och en skyldighet gentemot folket.”

“Är förvånad”

Programledaren Suzanne Axell sade till Aftonbladet att hon var förvånad över kritikstormen:

– Ja, jag är förvånad men samtidigt har jag djup respekt för att människor ser olika på det.

Redaktionen valde kort därefter att be om ursäkt för bilden och meddelade sina följare på Facebook att “Fråga doktorn” inte kommer fortsätta använda grafiken:

”Hej! Ni har helt rätt i er kritik. Vi har själva inte varit nöjda med grafiken och har nu tagit beslutet att vi inför nästa säsong inte kommer att använda denna grafik. Hoppas att förtroendet för oss inte är alltför naggat i kanten och att ni fortsätter att titta på programmet. Vi är tacksamma för att ni reagerar så att vi kan jobba för att göra ett ännu bättre program. Vänliga hälsningar/Fråga doktorns redaktion.”

ANNONS

Kritik även om manskroppen

Efter kritikstormen om den nakna kvinnokroppen började även en animerad manskropp som visats i ett februariavsnitt, att kritiseras.

“SVT-illustratören gillar uppenbarligen välutrustade kvinnor och män…”

“Ja inte sjutton ser han ut som de flesta män gör…”

Även den kritiken förstår SVT och Gunilla Eriksson, projektledare för programmet, säger till Expressen:

– Det är inte säkert att alla män tycker att den bilden är bra. Men det är svårt att göra ett medicinskt program om man inte kan visa en kropp. Och hur vi än gör med den här kroppen så kommer någon tycka att det är fel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS