News55

Tusentals äldre kvinnor utsätts för våld varje år

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 mars 2016

Trots att äldre kvinnor också drabbas av psykiskt, fysiskt och sexuellt våld har omgivningen ofta svårt att inse att så är fallet. Det framgår av en ny forsknings- och kunskapsöversikt framtagen av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet. – Det är viktigt att vi fortsätter lyfta frågan, säger utredare Madelene Sundström.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tusentals äldre kvinnor utsätts för våld i nära relationer varje år, ofta utövat av en partner. I en ny forsknings- och kunskapsöversikt, framtagen av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) och som förra veckan presenterades på ett seminarium vid riksdagen, beskrivs brister i kunskapen om våld mot äldre kvinnor.

      LÄS MER: Misstänkt slagsmål på äldreboende – 93-åring till sjukhus

– Många kan bli förvånade över hur många äldre kvinnor det är som utsätts för våld, berättar Madelene Sundström, utredare vid NCK.

Förutfattade meningar försvårar

Rapporten visar bland annat att äldre kvinnor kan utsättas för fysiskt våld i form av slag och knuffar eller psykiskt våld som nedsättande kommentarer och hot. Kvinnan kan nekas pengar, mediciner eller annan omvårdnad som hon behöver. Även sexuellt våld förekommer till exempel i hemmet då förövaren kan vara den person som kvinnan delar sitt liv med.

      LÄS MER: Ensamhet och ångest vanligt hos kvinnor på äldreboenden

Detta sker samtidigt som förutfattade meningar, som att sexuellt våld upphör med åldern, försvårar för de utsatta kvinnorna. Studier pekar också på att äldre kvinnor underrapporterar våldet i jämförelse med yngre kvinnor.

Inte säkert en äldre kvinna blir trodd

ANNONS

– Synen på våld i nära relationer har förändrats under 1900-talet och det kan vara svårare för en äldre kvinna att berätta för en utomstående, säger Madelene Sundström.

Okunskap hos omgivningen kan även i vissa fall förhindra rapportering. Om en äldre kvinna indikerar att hon blir utsatt för våld, är det inte säkert att hon blir trodd. Därför är det viktigt med god kunskap både i omgivningen i allmänhet och inte minst bland personal inom vård- och omsorg, någonting NCK ständigt jobbar med att förbättra.

      LÄS MER: Outbildad personal på äldreboende – kvinna låg utan vätska och mat i två dagar

Viktigt att fortsätta lyfta frågan

Madelene Sundströms uppfattning är att det går i rätt riktning:

– Frågan har uppmärksammats allt mer under de senaste årtiondena och det är viktigt att vi fortsätter lyfta den. Personal måste ha kännedom om att detta förekommer och veta hur de ska agera om de misstänker att någon är utsatt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS