News55

TV4: SD massproducerar vilseledande information

Artikelbild
Ett flertal anonyma SD-konton massproducerar vilseledande information, rapporterar TV4-programmet Kalla fakta. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Med hjälp av ett flertal anonyma konton på sociala medier driver Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning under stort hemlighetsmakeri kampanj mot politiska motståndare och samarbetspartier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På kontona sprids AI-fejkade filmer och inlägg där invandrare framställs som farliga.

En reporter på Kalla fakta har i nio månader med dold kamera dokumenterat arbetet först som anställd på Youtube-kanalen Riks, sedan som kommunikatör på SD:s kommunikationsavdelning.

I del 2 av programmet “Undercover i trollfabriken” visas hur anställda vid kommunikationsavdelningen producerar och sprider innehåll från anonyma konton på sociala medier.

Kalla fakta har identifierat 23 konton på Tiktok, Youtube, Instagram och Facebook som styrs av de anställda.

Kontona, som tillsammans har över 260 000 följare, publicerade runt 1 000 inlägg årets tre första månader som tillsammans fick över 27 miljoner visningar.

Framtagna med AI

I programmet framgår att kopplingen till SD och kontona inte får avslöjas.

Det finns kompissidor men vi pratar inte om nånting. Någonsin, säger kommunikationschef Joakim Wallerstein i en inspelning.

ANNONS

Det innehåll som produceras, till stor del så kallade memes, humoristiska inlägg med bilder, filmer och text, går bland annat ut på att framställa invandrare som våldsamma och farliga och att angripa politiska motståndare.

I ett klipp är SD-ledaren Jimmie Åkesson inklippt som förare till en stridsvagn som avlossar skott på Rinkeby torg i nordvästra Stockholm, där en hög andel människor med utländsk bakgrund bor. I ett annat jämförs Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar med Sovjetdiktatorn Josef Stalin.

Flera filmer är även framtagna med hjälp av AI, där Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson syns säga saker hon inte har sagt på riktigt. Det sprids även filmer där budskap från Socialdemokraterna förvrängts med klippning.

“Vi kan knäcka hela landet. Tillsammans kan vi förgöra vårt Sverige. Rösta på Socialdemokraterna”, säger Andersson i en film.

ANNONS

Angriper L och M

Udden riktas även mot samarbetspartierna i Tidöavtalet, och i Kalla fakta visas hur det sprids innehåll där företrädare för Liberalerna och Moderaterna angrips.

I en inspelning hörs hur Joakim Wallerstein ber gruppen att rikta in sig på Alice Teodorescu Måwe, kandidat för Kristdemokraterna i EU-valet, samma morgon som hon i en DN-intervju uppgett att hon inte har något gemensamt med SD.

Det skulle vara bra om vi kan gå igenom vad man kan hitta för skit på Alice. Varför vi tycker hon är en sopa, säger Wallerstein.

ANNONS

SD:s presstjänst har avböjt att kommentera programmet för Kalla fakta.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS