News55

Ulf Lundell får bakslag i konstbråk

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 mars 2016

Mark- och miljödomstolen slår fast att det 18 meter höga konsttorn i närheten av Ulf Lundells bostad inte utgör en tillräcklig olägenhet för honom. Detta är ett bakslag för artisten som kämpat för att få bort tornet sedan 2007. – I dag är en bra dag, säger Leif Malmströmer, ordförande i stiftelsen Kivik Art Centre, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konstbråket mellan artisten och författaren Ulf Lundell och stiftelsen Kivik Art Centre handlar bland annat om att artisten vill få bort ett 18 meter högt torn som finns nära hans bostad på Österlen. Detta, eftersom han menar att man kan klättra upp i tornet och se rakt in på hans tomt.

Länstyrelsen upphävde beslut om bygglov

Det som började som en fråga om huruvida sju stycken konstverk uppsatta av Kivik Art Centre behövde bygglov eller inte, blev en fråga om huruvida naturområdet är lämpligt som en park med konst överhuvudtaget.

År 2012 beviljade Simrishamns kommun Kivik Art centre bygglov för konstverken. Ulf Lundell överklagade beslutet och länsstyrelsen i Skåne län upphävde nämndens beslut.

Ny dom beviljar bygglov för konstverken

Men Kivik Art Centre överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen, som nu går emot beslutet och beviljar bygglov för konstverken. I domen står det bland annat att konstverken har integrerats väl i miljön och skadar inte landskapsvärdena i området.

Dessutom, menar mark- och miljödomstolen, finns det en kulle bakom tornet med två sommarstugor och ett par master. Ulf Lundells fastighet är synlig även från denna position. Mark- och miljödomstolen anser inte att konsttornet utgör någon betydande olägenhet för artisten.

“I dag är en bra dag”

– Det känns helt fantastiskt, helt underbart. Efter så många år trätande har man kommit fram till att det vi gör berikar naturen och ger människor tillfälle att se konst, säger Leif Malmströmer som är ordförande i stiftelsen Kivik Art Centre, till News55.

Han säger att stiftelsen nu äntligen kan börja planera för framtiden. Om Ulf Lundell väljer att överklaga till den allra sista instansen, Mark- och miljööverdomstolen, är ett senare bekymmer.

– Det får framtiden utvisa. Vi är väldigt nöjda med den här domen, i dag är en bra dag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS