News55

"Vi måste kraftsamla"

Artikelbild
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 31 juli 2015

Annika Stenberg tillträdde sin tjänst som polischef över södra Sverige i januari i år. – Det fanns stora underskott och ingen kontroll på ekonomin. Det gällde att stoppa blodflödet. Nu är vi på väg att hitta en balans och en god framförhållning. Nu måste vi kraftsamla, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Annika Stenberg är medveten om kritiken och förstår fackets och personalens oro över situationen hos polisen i Malmö.
– Vi var tvungna att säga upp visstidsanställda vikarier. Det fanns helt inte pengar till dem. Nu börjar ekonomin komma i balans igen.
Att de civilanställdas jobb togs över av poliser anser hon vara bra.
– Unga poliser fick komma in i verksamheten och träffa Malmöborna, och det är mycket viktigt.

I Malmö är invånarna mycket kritiska till att man inte ser poliser på gatorna. Det håller inte Annika Stenberg med om.
– Vi har fokusgrupper i utsatta områden. Det är poliser som känner till människorna som bor och verkar där, men visst kan vi göra mer och vi försöker.

Den nya polismyndigheten började verka från årsskiftet och allt har inte gått smärtfritt.
– Det kommer att dröja ett tag innan organisationen har satt sig. 2015 är ett omställningsår, vilket även 2016 kommer att bli.

News55: Det finns en oro inom polisen. Många chefer är tillförordnade. Räcker deras mandat för att göra stora förändringar, eller kommer besluten att rivas upp senare?
– Vi vill att beslut fattas, säger Annika Stenberg. Det måste finnas en tydlig styrning från ledningen, men vi har stora kommunikationsproblem med att nå alla medarbetare. En del anser att vi går för fort fram med förändringar, andra tycker att det går för långsamt. Det är ett svårt arbete vi har framför oss, men det är också en rejäl utmaning.

Att polisen och Malmöborna är oroade över det ökade våldet i Malmö förstår Annika Stenberg.
–Vi gör prioriteringar och kraftsamlar, en del saker är inte så akuta. Då gäller det för oss att använda våra resurser på bästa sätt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS