News55

Zelenskyj varnar: Rysk ockupation av Gotland diskuteras

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 mars 2022Publicerad: 24 mars 2022

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj varnar i sitt tal inför riksdagen att Ryssland skulle kunna vända sig även mot Sverige. Det rapporterar DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

President Volodymyr Zelenskyj talade inför Sveriges riksdag under torsdagsförmiddagen. Han tackade för det svenska stödet med vapen och sanktioner, men han varnade även för ryska planer gällande Gotland, skriver DN.

På ryska propagandakanaler diskuteras hur man skulle kunna ockupera den svenska ön, enligt Zelenskyj.

– I medier och sändningar från rysk sida har de diskuterat hur man skulle kunna ockupera Gotland, er ö, och kontrollera den under årtionden, berättade Ukrainas president.

Han beskrev den senaste månaden som den mörkaste sedan andra världskriget och sa att den ryska krigsmaskinen måste skäras av.

Statsminister Magdalena Andersson berördes av talet och hyllade Volodymyr Zelenskyj efteråt.

– Han har klivit fram som en otroligt stark ledare och är också en symbol för det mod och den motståndskraft som den ukrainska befolkningen visar. Han underströk det faktum att attacken från Ryssland är en attack inte bara på Ukraina, utan på demokratiska staters rätt att välja sin egen väg framåt och Europas frihet. Det är därför det är så viktigt att vi stöttar Ukraina i det här läget, sa hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS