News55

Experter om Folklistan: Därför är deras strategi genialisk

Artikelbild
Folklistan har blivit en stor snackis. Foto: TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Med blurrade prioriteringspunkter, stavfel och helikopterspektakel har det nya partiet Folklistan lyckats väcka stor uppmärksamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den före detta KD-toppen Sara Skyttedal och tidigare socialdemokraten Jan Emanuels nya parti har fått mycket uppmärksamhet i media. Bland annat har stavfel på partiets hemsida och utsuddade partipunkter gett upphov till stor debatt.

SVT har talat med två experter inom politisk strategi som menar att det inte är ett resultat av slarv, utan en effektiv och uttänkt strategi.

Ulrica Schenström, tankesmedjan Fores vd och tidigare statssekreteraren för Fredrik Reinfeldt, säger till SVT att de gynnats av uppmärksamheten.

– Jag tror att de har vunnit väldigt stor uppmärksamhet på detta, de har fått mycket trafik till hemsidan. Den lilla cynikern i mig vill tro att det här var planerat, säger hon.

Enligt Bo Krogvig, Socialdemokraternas tidigare kampanjchef, är det kommande EU-valet till partiets fördel. 

– Hade man gjort det här och presenterat det långt tidigare finns risken att både media och väljare hade upptäckt att påsen är tom. Nu finns en möjlighet att de kommer att kunna kampanja på yta istället för på innehåll, säger han.

Sara Skyttedal och Jan Emanuels sorti i en helikopter drog till sig stor uppmärksamhet. Foto: TT

Efter Folklistans lansering lämnade Skyttedal och Emanuel i en helikopter.

ANNONS

– Jag tror att folk som skulle kunna tänka sig att rösta på honom tycker att det är häftigt med hans båtar och helikoptrar. Och att han egentligen är en vanlig kille, säger Schenström.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS